GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Víno s vůní moře i Alp

 


ilustracni fotoKdyž se řekne Provence, tak se asi většině milovníků vína vybaví svěží, lehké, růžové víno, které je častým společníkem letních oslav. Nicméně nejen tímto vínem je známý region na jihu Francie.


Je sice pravda, že produkce růžových vín zde převládá až z osmdesáti procent, v posledních letech se ovšem tento podíl postupně snižuje. Dobrou zprávou je, že v současné době se po celém regionu objevují velmi zajímavá červená vína, která mají charakter a nezaměnitelný terroir (půdní podmínky) Provence.


Pohledem na mapu zjistíme, proč se tato vína od sebe tolik liší. Sama klasická apelace Côtes de Provence je nejrozsáhlejší ve Francii a zahrnuje severní předměstí Marseille, jižní úbočí Montagne Sainte-Victoire, ostrovy ve Středozemním moři, vnitrozemská letoviska Le Lavandou a Saint-Tropez. Díky této rozloze jsou zde značné rozdíly ve sklizni. Ve vnitrozemí na zalesněných kopcích se hrozny sbírají až počátkem listopadu, kdežto na pobřeží už v září.


Vetřelec


Provence se může pochlubit dědictvím výtečných a rozmanitých odrůd révy, mezi nimiž jsou i Tibouren a Calitor, které nikde jinde nenajdeme. Mezi rozšířené a v poslední době oblíbené odrůdy patří například Syrah, Mourvedre, Grenache, Carignan, Cinsault. Setkáme se tu ale i s cabernetem sauvignon. Ten je zde ovšem místními pěstiteli vnímán jako vetřelec, jehož působení se musí přísně kontrolovat.


Protože cabernet tu není povolen, je většina vín zde produkovaných označena pouze kategorií zemského vína Vin de Pays. Častou směsí je tady právě cabernet se syrahem.


Jak se dá očekávat od regionu s dlouhými dějinami vinařství sahajícími až k Římanům, má Provence několik velmi osvědčených viničních zón. Pravděpodobně nejstarší je Palette na vápencovém břehu řeky Arc. Cassis, soustředěný kolem malého přístavu východně od Marseille, se snaží uplatnit se svým bílým vínem se silnou vůní bylin. Na nejzazším, východním konci Provence najdeme na vinicích apelaci Bellet, chlazenou větrem od moře a z Alp. Kromě tradičních odrůd obohacují tuto paletu také o odrůdy italského stylu jako Brachetto, Fuella a Vermentino.


Nejdůležitější je Bandol


Na terasách obrácených k jihu, ve vnitrozemí za přístavem zaplaveným turisty, objevíme apelaci Bandol. Pokud jde o rozlohu, zastiňuje ji apelace Côtes de Provence, ale co do významu je to nejdůležitější víno z oblasti Provence a navíc takové, které splňuje nároky mnoha moderních milovníků vína.


Vína z této apelace jsou především červená, připravovaná z módní révy Mourvedre. Svým plnokrevným, téměř divoce bylinným typem si snadno získává obdivovatele. Díky podnebí natolik vlídnému, aby v něm dozrála odrůda vinné révy s jedním z nejdelších vegetačních cyklů, je většina červeného Bandolu smyslně zralá a plně se dá vychutnat až tak po šesti nebo sedmi letech.


V tomto regionu se ovšem také vyrábí poněkud robustní rosé, často s dominantním podílem Cinsault. Občas narazíme i na bílé víno, které je velmi plné. Připravuje se z odrůd Clairette, Bourboulenc, Ugni blanc a překvapivě i ze Sauvignonu blanc.


Pozor na třísloviny


Půdní podmínky se zde hodně liší. Na převládajícím červeném jílu by mohly být třísloviny z Mourvedru příliš výrazné, a proto se víno obvykle mísí s trochou Grenache a Cinsault. Mladé půdy rozprostírající se od Saint-Cyr po Le Brulat rodí jemnější, hladší vína, zatímco nejstarší půdy apelace leží jižně od Le Beausset. Ty, které jsou položené výše kolem Château de Pibarnon, jsou znatelně méně úrodné a sběr hroznů se může protáhnout až do poloviny října. Zdejší výnosy z vinic patří k nejnižším ve Francii.


Bandol se snaží přizpůsobit změnám vnějšího světa, ale nové dubové sudy zde představují spornou otázku. Mourvedre s nízkým obsahem kyselin nepatří mezi ty odrůdy, z nichž se nejsnáze dělá víno, ale technologie sklepmistrů je v této části Francie stále rafinovanější a kvalita vína vysoká.


Tip autora


Aleš Pokorný
hlavní someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


ChÂteau minuty
CÔtes de Provence rosé M de Minuty


Víno světle růžové barvy, v němž pocítíte svěží, hebkou chuť po ovoci a květinách, především meruňkách a sušeném tropickém ovoci. Velmi dobře se snoubí s rybami nebo drůbežím masem.
Cena: 355 Kč


ChÂteau de pibarnon
Bandol rouge 2002


Tmavé, téměř neprůhledné víno. Ve vůni pocítíte rašelinu a koření, v chuti ovocné, hladké a elegantní s projevy kůže a perníkového koření. Tímto vínem můžete doprovodit například konzumaci vyzrálejších sýrů s bílou plísní.
Cena: 1150 Kč


ChÂteau de pibarnon
Bandol rosé 2005


Barva červeného grepfruitu, ve vůni nakládané lesní ovoce a višně, v chuti mohutné, plné, s olejovitým projevem a tóny přezrálých jahod a malin. Velmi dobře se hodí k lososovitým rybám, drůbeži
a jehněčímu masu.
Cena: 650 Kč


ChÂteau Pradeaux
Bandol rouge 2002


Temně rubínová barva, ve vůni fermentovaný tabák, koření a sušené švestky, v chuti mohutné, robustní s výraznější tříslovinkou. Víno potřebuje ještě ležet. Výtečně chutná v kombinaci s tmavými masy a zvěřinou.
Cena: 869 Kč

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
20.10.2010 - 10:42:57

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.