Už zbývají jen tři týdny do otevírání prvních lahví Svatomartinských vín ročníku 2010 a vinaři se mají co ohánět, aby stihli vína k 11. listopadu vůbec nalahvovat a připravit k prodeji. Kvůli nepřízni počasí čekali vinaři se sklizní do poslední chvíle, aby hrozny načerpaly co nejvíce podzimních slunečních paprsků a aby se v nich ideálně rozvinula všechna potřebná aromata a zvýšil se obsah cukru. Vše se ale musí stihnout nejpozději do 27. října, kdy bude naposledy zasedat hodnoticí komise.
Takto hektickou přípravu na Svatomartinská vína naši vinaři nepamatují, přesto si nasadili vysokou laťku v podobě překonání loňského rekordu 1 100 000 lahví Svatomartinských vín. Největší optimisti hovoří dokonce až o 1 600 000 lahvích. Letošní ročník přitom slibuje výnosy jen cca na polovině desetiletého průměru, tedy celkově vinaři vyrobí vína méně než loni. 27. říjen rozhodne, která vína budou moci nést označení "Svatomartinské". Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně tři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Vinaři sklízeli hrozny v hraničních termínech a nemohou si tedy dovolit jakoukoli komplikaci při výrobě.
„Výsledky hodnocení letošních Svatomartinských vín budou zveřejněny 29. října, kdy se teprve uvidí, nakolik vyšlo vinařům načasování," komentuje napjaté očekávání Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra a organizátor hodnocení Svatomartinských vín.
Svatého Martina je každý rok 11. listopadu a ani méně přející ročník s tímto datem nic nenadělá. Svatomartinská vína se pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení, které však rozhodně není na škodu.
Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už za tuto dobu stačila získat svůj osobitý charakter.
22.10.2010 - 10:21:56
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...