GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Tři týdny do Svatomartinského. Vinaři jsou v jednom kole

 

 
Už zbývají jen tři týdny do otevírání prvních lahví Svatomartinských vín ročníku 2010 a vinaři se mají co ohánět, aby stihli vína k 11. listopadu vůbec nalahvovat a připravit k prodeji. Kvůli nepřízni počasí čekali vinaři se sklizní do poslední chvíle, aby hrozny načerpaly co nejvíce podzimních slunečních paprsků a aby se v nich ideálně rozvinula všechna potřebná aromata a zvýšil se obsah cukru. Vše se ale musí stihnout nejpozději do 27. října, kdy bude naposledy zasedat hodnoticí komise.

 

 

ilustracni foto 

 

 

Takto hektickou přípravu na Svatomartinská vína naši vinaři nepamatují, přesto si nasadili vysokou laťku v podobě překonání loňského rekordu 1 100 000 lahví Svatomartinských vín. Největší optimisti hovoří dokonce až o 1 600 000 lahvích. Letošní ročník přitom slibuje výnosy jen cca na polovině desetiletého průměru, tedy celkově vinaři vyrobí vína méně než loni. 27. říjen rozhodne, která vína budou moci nést označení "Svatomartinské". Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně tři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Vinaři sklízeli hrozny v hraničních termínech a nemohou si tedy dovolit jakoukoli komplikaci při výrobě.

 


„Výsledky hodnocení letošních Svatomartinských vín budou zveřejněny 29. října, kdy se teprve uvidí, nakolik vyšlo vinařům načasování," komentuje napjaté očekávání Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra a organizátor hodnocení Svatomartinských vín.

 


Svatého Martina je každý rok 11. listopadu a ani méně přející ročník s tímto datem nic nenadělá. Svatomartinská vína se pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení, které však rozhodně není na škodu.

 


Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už za tuto dobu stačila získat svůj osobitý charakter.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

22.10.2010 - 10:21:56

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.