GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

V soutěži TOP 77 bylo hodnoceno nejvyšší známkou sedm vín

 

ilustracni fotoSedm vín dostane letos pětihvězdičkové ocenění pro mimořádná vína ve 12. ročníku soutěže TOP 77 vín České republiky. Loni jich bylo šest. Jako jediná soutěž v ČR hodnotí soutěžící vína pouze nezávislí degustátoři, mezi kterými nejsou samotní vinaři. Dvakrát byla oceněna vína společností ZNOVÍN ZNOJMO, Vinařství Trpělka & Oulehla, jednou vzorky společností LIVI, spol.s r.o., Vinařství Galant a Moravíno. Novinářům to dnes řekli organizátoři soutěže.


Soutěž jako jediná v České republice hodnotí a vyhlašuje zcela odděleně suchá a sladká vína. "Dosahujeme tím vyšší objektivity v hodnocení vín," uvedl ředitel soutěže Dan Mádr.


Ocenění mimořádné víno vybojovaly čtyři vzorky z kategorie suchých vín, v kategorii ostatních vín pak další tři. Počet vzorků, které byly v letošním roce hodnoceny, se oproti loňsku mírně snížil z 550 na 526. "Nejde o nějaký trend, vinařů se každoročně zúčastňuje kolem 150. Mezi oceněná vína se letos dostalo 89 výrobců," uvedl Mádr.


Podle něj se každoročně do soutěže hlásí zhruba 15 nových vinařů. Kromě nových firem jsou to například i ti, kteří dosud své vzorky nelahvovali. Hodnocení vzorků letos proběhlo jako již tradičně začátkem září. Organizátoři druhé nejobsazenější soutěže v ČR uvažují, že termín posunou za rok na červen. Mělo by to přinést více soutěžících. "V září už mají někteří svoje vína probraná, začíná také sezona," dodal Mádr. Podle něj se letos do soutěže hlásilo kolem 50 rakouských vinařů. Prozatím byli odmítnuti. "Uvažujeme o otevření soutěže pro importéry," uvedl Mádr.


TOP 77 je nezávislá soutěž, která byla jako první v Česku uznána ministerstvem zemědělství. Vybraná vína mohou být označena na lahvích nálepkou se symbolem TOP 77. Vyhlášení výsledků a degustace přihlášených vín se uskuteční v úterý v brněnském hotelu International. Součástí slavnostního večera bude také dražba archivních vín, jejíž výtěžek věnují organizátoři Nadaci na pomoc popáleným dětem.


Oceněná vína v letošním roce, kategorie suchá vína: Ryzlink vlašský 2008 pozdní sběr Vinařství Galant, Sauvignon 2009 pozdní sběr Vinařství Trpělka & Oulehla, Veltlínské zelené 2009 výběr z hroznů Moravíno s.r.o., Merlot 2008 pozdní sběr Vinařství Trpělka & Oulehla. V kategorii ostatních vín byla hodnocena jako mimořádná vína pouze odrůdy Ryzlink rýnský vinařství LIVI (pozdní sběr 2008), ZNOVÍN (ledové 2008, výběr z bobulí 2006). Hlavní cenu v kategorii TOP DESIGN vín získá Nové vinařství za Cepage Rulandské bílé jakostní 2008.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
26.10.2010 - 09:40:09

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.