GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.10.2018, svátek má Brigita
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Tři vinařství nabídnou vína vznikající na různých podložích

 

ilustracni fotoTři moravská vinařství chtějí nabídnout zákazníkovi společně vína, která vznikají na různých podložích. Každé z nich hospodaří na jiném. Společný projekt se jmenuje LGL podle anglických názvů půdních podloží, na kterých vinařství REISTEN, Nové Vinařství a Vinařství Špalek vinou révu pěstují. Jedná se o vápenec, žulu a spraš. Charakter vína ovlivňuje právě místo jeho vzniku. Firmy to zveřejnily v tiskové zprávě.


"Je to určitě zajímavý projekt, nabízet stejné odrůdy z různých podloží. Důležité ale je, o jaký kmen odrůdy se jedná a jaká je technologie zpracování," uvedl v reakci na vytvoření skupiny Dan Mádr, který každoročně organizuje jednu z největších domácích degustátorských soutěží TOP 77.


Jednotlivé firmy, které sdružení vytvořily, hospodaří na různých místech jižní Moravy. REISTEN má vinice v Pavlově na vápencových půdách Pálavy, na nichž vznikají mohutnější a plnější vína s vyšší mineralitou. Vinice Špalků v Novém Šaldorfu leží na žulovém podloží. Tyto písčitohlinité půdy jsou velmi výhřevné a dávají vínům jemnou kořenitost. Nové Vinařství pak pěstuje révu v Drnholci na sprašovém podloží Dyjsko-svrateckého úvalu, které dává vzniknout lehčím a křupavým vínům s pikantní kyselinou.


"Půda je jedním ze základů terroir, který dává každému vínu nezaměnitelný charakter. V tomto smyslu se naše vinařství velmi liší. Naopak nás spojuje stejná filozofie pěstování révy, výroby vína a kultury prodeje," uvedl Radomír Nepraš z vinařství REISTEN.


Prvním společným krokem vinařů LGL bylo sjednocení otevírací doby jejich sklepů. Firmy se dále dohodly na spolupráci v obchodní oblasti. "To například znamená, že odběratelům v oblasti gastronomie budeme naše vína nabízet společně, budeme koordinovat naši politiku v oblasti cen či slev," uvedl Špalek. Sdružení si rovněž našlo jednoho společného zástupce pro export svých vín na Slovensko.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
26.10.2010 - 09:51:03

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.