Tři moravská vinařství chtějí nabídnout zákazníkovi společně vína, která vznikají na různých podložích. Každé z nich hospodaří na jiném. Společný projekt se jmenuje LGL podle anglických názvů půdních podloží, na kterých vinařství REISTEN, Nové Vinařství a Vinařství Špalek vinou révu pěstují. Jedná se o vápenec, žulu a spraš. Charakter vína ovlivňuje právě místo jeho vzniku. Firmy to zveřejnily v tiskové zprávě.
"Je to určitě zajímavý projekt, nabízet stejné odrůdy z různých podloží. Důležité ale je, o jaký kmen odrůdy se jedná a jaká je technologie zpracování," uvedl v reakci na vytvoření skupiny Dan Mádr, který každoročně organizuje jednu z největších domácích degustátorských soutěží TOP 77.
Jednotlivé firmy, které sdružení vytvořily, hospodaří na různých místech jižní Moravy. REISTEN má vinice v Pavlově na vápencových půdách Pálavy, na nichž vznikají mohutnější a plnější vína s vyšší mineralitou. Vinice Špalků v Novém Šaldorfu leží na žulovém podloží. Tyto písčitohlinité půdy jsou velmi výhřevné a dávají vínům jemnou kořenitost. Nové Vinařství pak pěstuje révu v Drnholci na sprašovém podloží Dyjsko-svrateckého úvalu, které dává vzniknout lehčím a křupavým vínům s pikantní kyselinou.
"Půda je jedním ze základů terroir, který dává každému vínu nezaměnitelný charakter. V tomto smyslu se naše vinařství velmi liší. Naopak nás spojuje stejná filozofie pěstování révy, výroby vína a kultury prodeje," uvedl Radomír Nepraš z vinařství REISTEN.
Prvním společným krokem vinařů LGL bylo sjednocení otevírací doby jejich sklepů. Firmy se dále dohodly na spolupráci v obchodní oblasti. "To například znamená, že odběratelům v oblasti gastronomie budeme naše vína nabízet společně, budeme koordinovat naši politiku v oblasti cen či slev," uvedl Špalek. Sdružení si rovněž našlo jednoho společného zástupce pro export svých vín na Slovensko.
Autor: ČTK
26.10.2010 - 09:51:03
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...