GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.11.2019, svátek má Albert
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Degustátoři uzavřeli hodnocení vín na známku Svatomartinské

 

ilustracni fotoDegustátoři dnes ve Valticích na Břeclavsku uzavřeli hodnocení mladých vín, která se ucházejí o známku Svatomartinské. Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra Marka Babisze známku dostane kolem 250 vzorků z 310 přihlášených.


O prestižní označení pro mladá vína se letos přihlásilo 98 vinařských firem. Je to zhruba stejný počet jako v loňském roce. Naprostá většina z nich je z jižní Moravy. Vinaři přihlásili větší počet vzorků než v loňském roce, kdy jich bylo 246. Na trh se podle Babisze dostane minimálně stejné množství svatomartinského vína jako loni, kdy se vyrobilo 1,1 milionu lahví.


Podle Babisze je to úspěch, protože letos měli vinaři na přípravu vína méně času. "Počasí bylo opožděné o týden nebo 14 dní. Od sběru hroznů po přípravu zbyly zhruba tři týdny," uvedl Babisz.


Letošní mladá vína budou podle něj krásně aromatická. Bílá a růžová vína půjdou na trh s nižším obsahem alkoholu. Červených vín bude méně, na druhou stranu při degustaci byly k posouzení i kvalitní vína odrůdy Modrý Portugal s jemnými hruškovými tóny.


Milovníci mladých vín se mohou letos těšit i na novinku. Svatomartinské víno se nově dělá i z moravského muškátu. "Novinka zaujala poměrně pevné místo, muškátu bylo uděláno hodně," dodal Babisz.


Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už za tuto dobu stačila získat svůj osobitý charakter.


Česká a moravská svatomartinská vína letos poprvé dorazí i na dálný východ. Vybrána k tomuto účelu byla česká restaurace v Tokiu. "V loňském roce jsme poprvé připravili úspěšný Svatomartinský košt na Slovensku, takže bylo logickým krokem poohlédnout se pro letošní rok po vzdálenějších destinacích. Věříme totiž, že Svatomartinská vína mají čím zaujmout i daleko za našimi hranicemi," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
29.10.2010 - 09:12:09

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

13.09.2011 - Postmixy šetří váš čas, prostor i peníze

Pokud řešíte zajištění přísunu chutných, čerstvých a osvěžujících nápojů pro ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.