GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Degustátoři uzavřeli hodnocení vín na známku Svatomartinské

 

ilustracni fotoDegustátoři dnes ve Valticích na Břeclavsku uzavřeli hodnocení mladých vín, která se ucházejí o známku Svatomartinské. Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra Marka Babisze známku dostane kolem 250 vzorků z 310 přihlášených.


O prestižní označení pro mladá vína se letos přihlásilo 98 vinařských firem. Je to zhruba stejný počet jako v loňském roce. Naprostá většina z nich je z jižní Moravy. Vinaři přihlásili větší počet vzorků než v loňském roce, kdy jich bylo 246. Na trh se podle Babisze dostane minimálně stejné množství svatomartinského vína jako loni, kdy se vyrobilo 1,1 milionu lahví.


Podle Babisze je to úspěch, protože letos měli vinaři na přípravu vína méně času. "Počasí bylo opožděné o týden nebo 14 dní. Od sběru hroznů po přípravu zbyly zhruba tři týdny," uvedl Babisz.


Letošní mladá vína budou podle něj krásně aromatická. Bílá a růžová vína půjdou na trh s nižším obsahem alkoholu. Červených vín bude méně, na druhou stranu při degustaci byly k posouzení i kvalitní vína odrůdy Modrý Portugal s jemnými hruškovými tóny.


Milovníci mladých vín se mohou letos těšit i na novinku. Svatomartinské víno se nově dělá i z moravského muškátu. "Novinka zaujala poměrně pevné místo, muškátu bylo uděláno hodně," dodal Babisz.


Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už za tuto dobu stačila získat svůj osobitý charakter.


Česká a moravská svatomartinská vína letos poprvé dorazí i na dálný východ. Vybrána k tomuto účelu byla česká restaurace v Tokiu. "V loňském roce jsme poprvé připravili úspěšný Svatomartinský košt na Slovensku, takže bylo logickým krokem poohlédnout se pro letošní rok po vzdálenějších destinacích. Věříme totiž, že Svatomartinská vína mají čím zaujmout i daleko za našimi hranicemi," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
29.10.2010 - 09:12:09

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.