GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Sžít se s vínem

 

 

ilustracni fotoNedávno navštívil Českou republiku Enrico Viglierchio, ředitel jednoho z nejprestižnějších vinařství v Toskánsku, Castello Banfi. Společnost patří mezi výrobce známého italského vína Brunello di Montalcino, o jehož znovuzrození a návrat na výsluní mezi světová vína se také zasloužila. Do Kaiserštejnského paláce v Praze na Malé Straně zavítal Enrico Viglierchio v rámci celosvětové tour nazvané Brunello di Montalcino.


Jak se klonuje víno


Castello Banfi není jen běžným producentem vína. Když v roce 1978 tohle toskánské vinařství vzniklo, rozhodli se jeho majitelé pustit se i do výzkumu vína, révy, vinic a propracovat se tak postupně k dokonalejšímu vínu.


Brunello se v té době netěšilo příliš velké oblibě a jeho pověst ve světě byla nevalná. Dlouholetá osvěta, výzkum a propagace lidí z Castello Banfi vrátily brunello mezi hvězdy vinařského nebe.


Víno Brunello di Montalcino se vyrábí z odrůdy Sangiovese tak jako většina vín v Toskánsku. Odlišuje se od nich ovšem způsobem produkce. Víno totiž zraje dva roky v nových dubových sudech a pak ještě nějakou dobu na lahvi, než je uvolněno na trh.


Tento postup, v kombinaci s jedinečnými podmínkami tamních vinic, předurčuje brunello pro dlouhé zrání a ležení. Vyzrálá vína jsou potom hodně tělnatá, plná, s výraznou ovocností a projevy koření, kůže, tabáku a mohutnou tříslovinou.


Naší snahou je, aby milovník vína ze sklenky vína dokázal porozumět regionu, vinohradu a klimatu po jediném napití. Snažíme se, aby naše víno nejen chutnalo, ale aby také co nejvíc vystihovalo svůj původ, terroir oblasti, z níž pochází,? popisuje firemní filozofii Enrico Viglierchio.


Už zmíněný dlouholetý výzkum se zaměřil na tři různé oblasti - půdu, odrůdu a kontakt s konzumentem. ?Odrůda je pro nás hodně důležitá. Sangiovese je velmi zajímavá odrůda, ale existuje jí zhruba dvacet různých klonů. Museli jsme se proto rozhodnout, které pěstovat a používat je pro naše vína. Vybrali jsme tři podle našeho názoru nejvhodnější a ty dnes v rámci světové tour představujeme. Každý klon je trochu jiný a jinak se chová ve stejné vinici. Jestli se nám to povedlo, musí posoudit naši zákazníci,? vysvětluje Viglierchio.


Tento přístup se ve vínech Castello Banfi každoročně zúročuje. Už po prvním doušku se od běžných vín hodně liší a po první skleničce máte skutečně dojem, že jste se ocitli v Toskánsku mezi vyhřátými vinohrady.


Všichni návštěvníci Brunello tour mají jedinečnou možnost nejen setkat se přímo s producenty a lidmi, kteří tvoří víno, ale hlavně ochutnat tři vybrané klony samostatně. Obvykle jsou totiž všechny tři smíchány dohromady a tak je vytvořeno výsledné brunello.


Janus 50 je páteří vína, je ostřejší, tvrdší, s výraznější tříslovinou. Janus 10 je naopak takovým elegánem, propůjčuje vínu eleganci, hebkost, příjemnou ovocnost a doplňuje jeho strukturu. BF 30 dodává vínu svou délku, dlouhověkost a výrazně minerální projev. Jen kombinace těchto tří klonů podle našeho názoru dokáže vytvořit dokonalé brunello. Poměr odrůd je samozřejmě každý rok jiný podle toho, jaký zrovna ročník je,? říká ředitel vinařství.


Turistům naproti


Ochutnání jednotlivých klonů ve vás zanechá hluboký dojem a i pro zkušeného someliéra je to velký zážitek. V Castello Banfi ale nezůstali jen u této formy prezentace.


Po třiceti letech výzkumu, sledování vinic, půdy, révy vinné a spousty dalších aspektů se rozhodli podělit se o své zkušenosti se světem. Vznikla tak zajímavá encyklopedie, která shrnuje veškeré tyto poznatky a získané zkušenosti s pěstováním sangiovese a výrobou brunella.


A protože Toskánsko není z České republiky zas tak daleko (z Prahy do Sieny je to autem zhruba 1100 km a 10 hodin jízdy), můžete přijet ochutnat vína od Castello Banfi přímo ke zdroji. Ve vinařství jsou na vás dobře připraveni.


Snažíme se být turistům co nejvíce otevřeni. Chceme, aby tu zažili lokální atmosféru a co nejvíce se sžili s vínem, protože jedině tak budou moci dostatečně vychutnat sklenku brunella i doma,? je přesvědčen Enrico Viglierchio.


Snažíme se, abyste ze sklenky vína porozuměli regionu.?
E. Viglierchio
ředitel vinařství


TIP AUTORA


ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA POGGIO ALORO 1995, CASTELLO BANFI


Extrémně komplexní sangiovese s velmi intenzivní a plnou barvou. Aroma s jemnými stopami tabáku, lékořice a kakaa. Struktura na patře je hluboká, dobře vyvážená a integrovaná s odpovídající kyselostí. V chuti se projevuje sušené lesní ovoce a švestky, dlouhé finále. Doporučuji k tmavým masům či vyzrálým sýrům s bílou plísní.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
29.10.2010 - 09:38:19

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.