GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Čas Svatomartinského přijde už ve čtvrtek

 

 

ilustracni fotoVe čtvrtek 11. listopadu v 11 hodin již pošesté přivítáme první víno nového ročníku - Svatomartinské. Letos na milovníky vína čeká v obchodech, restauracích a vinotékách po celé zemi rekordních až 1 750 000 lahví bílého, růžového a červeného Svatomartinského vína, tedy o cca 50% více než loni.


„Spotřebitelé se naučili vnímat Svatomartinská vína jako kvalitní vína a první možnost seznámení se s novým ročníkem vín. V posledních letech jsme zaznamenali také potěšující skutečnost, že si mnoho lidí přes příjemně pitelná svěží Svatomartinská vína nachází cestu k moravským a českým vínům obecně," říká ke Svatomartinským vínům ředitel Vinařského fondu Ing. Jaroslav Machovec.


Letos se o možnost používat značku Svatomartinské přihlásilo 98 vinařských firem, které dodaly k senzorickému ohodnocení rekordních 310 vzorků vín. Na základě posouzení nezávislých komisí může přijít letos na trh 238 Svatomartinských vín od 90 vinařských firem o celkovém objemu až 1 750 000 lahví. Mezi odrůdami je nejvíce zastoupena Müller Thurgau se 74 vzorky, následuje Svatovavřinecké s 62 vzorky, Modrý Portugal s 51 vzorky, dále letošní odrůdová novinka Muškát moravský s 21 vzorky, Veltlínské červené rané s 18 a cuvée s 12 vzorky.


Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, do kdy si uchovávají svou příjemnou svěžest.

 

Není mladé víno jako mladé víno


Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) a Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise. Ta dle kvality vína rozhodne, kdo a pro jaká vína smí značku Svatomartinské používat.


Láhev Svatomartinského vína pak musí být opatřena logem Svatomartinské a jednotnou záklopkou s nápisem Svatomartinské 2010. Jedině takto označená Svatomartinské vína mohou přinášet od 11. listopadu radost, protože splňují přísné nároky na kvalitu. Raketový růst popularity Svatomartinských vín láká i některé nepoctivce, kteří se snaží vydávat i vína nedosahující požadované kvality za Svatomartinská.


Neklamným poznávacím znamením Svatomartinských vín je kromě loga Martina na koni na etiketě také jednotná záklopka na hrdle láhve. Výrobci záklopek mají povoleno vydat jednotlivým výrobcům Svatomartinských vín pouze tolik záklopek, kolik odpovídá množství vyrobeného Svatomartinského vína. Vinařský fond jako vlastní značky Svatomartinské víno tak má přehled, kdo, kolik a jakých Svatomartinských vín uvádí na trh.


„Spotřebitelé se nemusí bát ani šroubovacích uzávěrů na lahvích Svatomartinských vín, protože i ta jsou povolena a dokáží uchovat vysokou kvalitu vína. Důležité je, aby na obou typech záklopek byl nápis Svatomartinské 2010," upozorňuje na pro někoho možná ještě nezvyklý šroubovací uzávěr Svatomartinských vín Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.

 

Svatomartinský košt v Brně


Největší ochutnávku Svatomartinských vín v republice a slavnostní přípitek letošními Svatomartinskými víny pořádá 11.11. od 11 hod. Vinařský fond opět v Brně na Náměstí Svobody.


„Pro návštěvníky bude přichystána degustace sta vzorků letošních Svatomartinských vín, z nichž si bude možné také mnoho zakoupit a odnést na později," přibližuje hlavní náplň Svatomartinského koštu Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.


Na Svatomartinský košt dorazí se svými vzorky také celá řada vinařů. Kromě ochutnávky si tak návštěvníci budou moci s vinaři o letošním ročníku také promluvit a nakoupit si Svatomartinské. Chybět nebude ani cimbálová muzika a o další hudební program se postará skupina Neřež.


Ochutnávat Svatomartinská vína bude moci v Brně každý, kdo si za 120,- zakoupí vstupenku, ke které dostane katalog vystavených vín, skleničku a pět žetonů, které bude vyměňovat za ochutnávané vzorky. Ani po ochutnání pátého vzorku a utracení posledního žetonu nemusí mít návštěvníci Svatomartinského koštu obavy. Další mince si totiž mohou kdykoli přikoupit a ochutnávat tak až do 17. hodiny.

 

Svatomartinské víno zazní také v rozhlase


11. listopadu Český rozhlas 2, Praha celý den vysílá z jihomoravských Čejkovic. Příchod nového mladého vína, krajové tradice či kulinární speciality připravované na svatého Martina doplní reportáže z atraktivních míst a příběhy (nejenom) vinařů. Letos poprvé odpočítá oficiální časové znamení Českého rozhlasu v přímém přenosu z Čejkovic 11 h 11 min a 11 s, kdy se slavnostně otevřou první láhve letošního Svatomartinského vína.


Značka „Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již pošesté společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské" mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria. Hodnocení, které rozhodlo o přidělení označení „Svatomartinské" proběhlo v Národním vinařském centru, o.p.s. ve Valticích 21. a 27. října.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

09.11.2010 - 17:56:51

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.