GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Nové beaujolais letos s nádechem malin, lesních jahod a rybízu

 

 

ilustracni fotoFanoušci už několik dní odpočítávají, kolik ještě chybí k "nula, start", tedy k půlnoci na čtvrtek. V tu chvíli budou moci ve Francii i jinde ve světě ochutnat první doušky letošního ročníku nového beaujolais, mladého vína nesoucího název oblasti u Lyonu, kde se vyrábí. Jako každoročně předchází jeho uvedení na trh rozsáhlá reklamní a marketingová kampaň, které ostatně děkuje za to, že se z něho stal svého druhu kultovní artikl.

 

Vinaři z Beaujolais slibují dobrou kvalitu. Letošní ročník prý má hezký nádech, v němž dominují tóny malin, lesních jahod a rybízu, dobrou strukturu, krásnou purpurovou barvu a dokonale integrované taniny.

 

Že nemusí jít o samochválu, ukazuje hodnocení, které dává vínům z oblasti Beaujolais jako celku (tedy nejenom mladým) jeden z předních francouzských someliérů Philippe Faure-Brac. Podle něho bude letošní ročník beaujolais "velmi příjemný, s trochou víc čerstvosti, vyváženější".


Výrobci nového beaujolais si také libují, že už prodali veškerou produkci a za rozumné ceny. To jim umožní trochu si oddechnout. Loni se podle listu Le Parisien nového beaulojais prodalo 266.000 hektolitrů, tedy 39,5 milionu lahví, z toho 151.000 hektolitrů ve Francii.


Zbytek směřoval do 110 zemí světa. Největšími zahraničními ctiteli nového beaujolais byli znovu Japonci, kteří ho koupili šest milionů lahví. Daleko za nimi zůstaly USA s 2,3 milionu a Německo s 1,3 milionu lahví.


Letos mohou konzumenti znovu volit mezi dvěma "appellations" - beaujolais nouveau a beaujolais-village nouveau - a stejně jako pokaždé od roku 2007 nabídku rozšiřuje nové beaujolais rosé.

 

Ve Francii vítají nový ročník četné reklamní akce, mezi nimiž znovu hrají prim slavnosti v kolébce nového beaujolais - městečku Beaujeu. Dnes čtvrt hodiny před půlnocí tam vypukne velká slavnost, jejímž vyvrcholením bude o půlnoci naražení prvních sudů "božského nápoje", jak napsal regionální list Le Progres.

 

Nezaujatí komentátoři a odborníci ovšem nové beaujolais označují za víno hodně průměrné, v nejlepším případě průměrné. Lepší francouzské restaurace se taky na rozdíl od běžných bister a barů střehnou toho, aby ho nabízely. Na některých lze dokonce najít ujištění "U nás žádné nové beaujolais". Za svou určitou přitažlivost vděčí hlavně tomu, že je to první víno sezony.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
18.11.2010 - 10:41:25

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.