GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

V Praze se bude dražit jedno z nejstarších vín v ČR 

 

 

ilustracni fotoDražba jednoho z nejstarších vín v České republice, Sauvignonu Blanc 1936, bude součástí dobročinné aukce moravských vín, která se v pondělí uskuteční v pražském hotelu Marriott. S vyvolávací cenou 107.000 korun půjde o nejdražší položku aukce, jejíž výtěžek bude podle pořadatelů věnován na charitativní projekty. Výnos si rozdělí Nadace VIA a Jihomoravská komunitní nadace.


"Jde o láhev z kolekce vinaře Radomila Balouna, který ji zakoupil v rakouském vinařství. Dražit se bude společně s dopisem bývalého prezidenta Václava Havla, který stejné víno obdržel k 60. narozeninám a již ho ochutnal," řekla ČTK za pořadatele Petra Krystiánová z nadace VIA.


Baloun, který vlastní vinařství ve Velkých Pavlovicích, vzácné víno zakoupil pro svého otce s ohledem na rok jeho narození. Stejně jako Havel se narodil v roce 1936. Láhev prý ale otevírat nechtěl a letos na podzim tak víno dosahuje stáří 74 let.


V aukci se objeví rovněž vzácná vína z vinařství Josefa Mráze ze Staré Břeclavi, ze zemědělského družstva Sedlec, z kolekce z vinařství Maděrič či z Termplářských sklepů Čejkovice. "Jde o láhve oceněné na různých výstavách a mezinárodních soutěžích," řekl ČTK Vojtěch Staněk z nadace VIA.


Mimo vín se budou dražit také další položky, mezi nimiž je například malá role ve filmu Jana Hřebejka, který bude točit příští rok. "Podle režiséra role nebude tak malá, aby ji vystřihli, a ne tak velká, aby ji nikdo nezvládl," uvedla Krystiánová. Podobnou formou filantropie má být také sklenka vína s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeline Albrightovou. "Kdo tuto položku vydraží, bude moci v doprovodu partnera se s ní osobně setkat a vypít sklenku vína," upřesnila.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
22.11.2010 - 09:41:59

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.