GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinaři na jižní Moravě začali s řezem vinic 

 

 

ilustracni foto

I přes tuhé mrazy začínají vinaři na jižní Moravě připravovat vinohrady na příští sezonu. Začínají s řezem vinic. V podstatě tak určují, jakou úrodu budou v příštím roce mít. Zimní práce na vinicích skončí s příchodem jara. Prořezávání musí mít vinaři hotové do konce března.


"Začali jsme před dvěma týdny. Máme přes sto hektarů vinic, takže si práci musíme rozplánovat, abychom to zvládli," řekl dnes ČTK místopředseda Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova Ctirad Králík. Na vinicích pracuje deset lidí, jejich počet se v novém roce téměř zdvojnásobí.


Řezem vinic jejich majitelé určují, kolik plodného dřeva na rostlinách nechají. Obvykle se rostlina nařeže na jeden až dva tažně, které se pak musejí uvázat. Vinaři sice řez vinic už zahájili, to rozhodující ale dopředu neví - jaké poškození vznikne během zimy. "Musíme hledat rozumný konsenzus, abychom nepřišli o úrodu," uvedl Králík.


Čím kvalitnější víno chce majitel vinice získat, tím větší řez udělá. Jde i o počet oček, které na rostlinách nechá. Plodná očka ale mohou zmrznout a květ vyraší z podoček, což snižuje úrodu. "Raději oček necháváme více. Jejich počet se ještě dá regulovat, tedy vylámat až po rašení," uvedl Králík.


Práce na vinici na jižní Moravě komplikují mrazy, teploty se na několika místech přiblížily k hranici minus 20 stupňů Celsia. "Hraniční teplota je minus 15 stupňů. Naštěstí mráz přichází pozvolna," dodal Králík.


S řezem vinic začalo i Vinařství Krist. Hospodaří asi na deseti hektarech, přesto práce zahájilo už v prosinci. "Kdy skončíme, bude záležet na počtu lidí. Některé firmy čekají s pracemi, až se oteplí, my začínáme pravidelně už v prosinci," uvedl majitel firmy Tomáš Krist.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
21.12.2010 - 09:16:38

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.