GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Mimořádný rok pro naše vína

 

 

ilustracni fotoLetošní rok byl pro moravská a česká vína na mezinárodních soutěžích mimořádně úspěšný. Díky finanční podpoře Vinařského fondu a organizačnímu zajištění Národního vinařského centra měla naše vína příležitost prezentovat se na deseti významných zahraničních výstavách, kde získala celou řadu prestižních ocenění.

 

První letošní mezinárodní úspěchy zaznamenali naši vinaři v březnu na pařížské výstavě Vinalies Internationales, odkud si odvezli 9 zlatých a 26 stříbrných medailí. V poměru k celkovému počtu zaslaných vzorků se zde Česká republika zařadila mezi nejúspěšnější vystavovatelské země. Na základě výsledků této výstavy se dostalo také 35 vín z České republiky do vyhlášeného průvodce světovými víny „1 000 Vins du Monde" (1 000 vín světa) pro rok 2011.


Další ocenění dorazila v dubnu z Itálie, z VINITALY VERONA, kde moravští vinaři získali 23 diplomů a také prestižní cenu „PREMIO SPECIALE VINITALY 2010" pro Moravské vinařské závody Bzenec, čímž se zařadily mezi pět nejvýznamnějších firem této soutěže.


Následovaly medaile z výstavy Concours Mondial de Bruxelles pořádané letos koncem dubna v sicilském Palermu. 13 zlatých a 8 stříbrných medailí jako Česká republika si neodvážejí z této soutěže každý rok ani výrazně větší vinařské země.


Více než dvojnásobek ocenění oproti loňskému roku získala v květnu ve velké konkurenci téměř 11 000 vín z 98 zemí světa tuzemská vína na největší a jedné z nejuznávanějších světových soutěží vín Decanter World Wine Awards. Přední místo našich vín ve střední a východní Evropě potvrdil zisk 59 ocenění ze 73 přihlášených vín, což nám zajistilo pozici nejúspěšnější země v tomto regionu. Náš londýnský triumf završilo získání dvou ocenění Regional Trophy (Národní cena) - jedné za bílé víno a druhé za přírodně sladké víno. Znamená to, že nejlepší suché a přírodně sladké víno ve střední a východní Evropě pochází z České republiky. Díky těmto úspěchům byl následně moravským a českým vínům také věnován poměrně velký prostor ve speciálním vydání renomovaného časopisu o víně Decanter, čímž se informace o prvotřídní kvalitě našich vín dostaly i mezi neodbornou vinařskou veřejnost na celém světě.


V červnu naše vína doslova ovládla výstavu Muvina ve slovenském Prešově, kde téměř třetina odeslaných vzorků získala nějaké významné ocenění. Naši vinaři získali 3 ze sedmi titulů Championa a 61 ze 152 zlatých medailí. Česká republika zde neměla konkurenci a stala se tak nejúspěšnější zemí soutěže. Díky patronátu O.I.V. (Mezinárodní organizace pro révu a víno) se tato výstava svým významem řadí mezi prestižní soutěže jako výše zmíněné Vinalies Internationales Paris nebo Sélections Mondiales des Vins Canada.


Úspěchy jsme v letošním roce sklízeli nejen v Evropě, ale i v zámoří. Šest medailí si přivezli naši vinaři z největší soutěže na severoamerickém kontinentu - Sélections Mondiales des Vins Canada.


V červenci pak přišla další zpráva o úspěchu moravských vín „za velkou louží", tentokrát z nejuznávanější mezinárodní vinařské soutěže na území USA - International Wine Competition (IWC) San Francisco. V silné konkurenci zahraničních vín jsme získali 3 velké zlaté medaile, 3 zlaté, 32 stříbrných a 39 bronzových medailí, a to nejen za bílá vína, ale i za červená a rosé. Důkazem zvyšující se kvality našich vín je i fakt, že jsme dosáhli více než dvojnásobného počtu medailí než v loňském roce a že byly oceněny více než ¾ našich zúčastněných vín.


Na jubilejním 10. ročníku MUNDUS vini v německém Neustadtu se mimo jiné opět prosadila i naše růžová vína. Celkově si odtud naši vinaři odvezli 6 zlatých a 6 stříbrných medailí.


Dále se moravská a česká vína výrazně prosadila na největší světové soutěži vín oficiálně uznané Evropskou unií AWC Vienna. Mezinárodní porota ocenila téměř všechny zúčastněné vzorky z České republiky a z 221 vín se 218 může pyšnit buď zlatou nebo stříbrnou medailí či čestným oceněním „Seal of Approval". Jeden ze tří titulů „šampion" získala za ledové víno odrůdy Sauvignon firma Vinařství Štěpán Maňák.


Dalším triumfem tohoto vína byl zisk titulu absolutního mezinárodního šampiona soutěže zaštítěné O.I.V. TERRAVINO Mediterranean International Wine Challenge v Izraeli. Současně se stalo vítězem kategorie a tzv. národním šampionem, tedy nejvýše umístěným vínem z České republiky. Titul šampiona této výstavy putoval do České republiky už v předloňském roce, což sám zakladatel soutěže profesor Raúl Castellani z Argentiny označil za zcela výjimečný úspěch. Něco takového se na světových soutěžích totiž stává jen zřídka. Nelze však opomenout ani zisk dalších 25 medailí, mezi nimi další 3 velké zlaté.


Vína z Moravy a z Čech procházela celý letošní rok seriálem mezinárodních výstav od úspěchu k úspěchu, což jen dokládá nezpochybnitelně vysokou kvalitu našich vín i v konkurenci nejvěhlasnějších vinařských zemí a oblastí. Přední příčky na prestižních zahraničních výstavách vín obsazují nejen naše suchá bílá vína, ale čím dál častěji také výběry z bobulí, ledová a slámová vína, vína červená, rosé a také naše sekty. Moravští a čeští vinaři se dostali po právu mezi evropskou špičku a je více než pravděpodobné, že i v příštím roce naváží na letošní mezinárodní úspěchy.


Podrobný výčet oceněných vín najdete na národních webových stránkách moravských a českých vín v sekci Úspěchy našich vín. Více o jednotlivých soutěžích na stejném webu v sekci Aktuality.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

22.12.2010 - 10:29:56

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.