GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.07.2019, svátek má Čeněk
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Z hroznů, které čtyři měsíce sesychaly,vyrábí vinaři slámové víno 



ilustrační fotoJihomoravští vinaři se v těchto dnech připravují na výrobu slámového vína. Tato gurmánská specialita s vysokým obsahem cukru vzniká lisováním hroznů, které po dobu zhruba čtyř měsíců od sklizně ležely na slámě nebo byly zavěšeny na čerstvém vzduchu. Kuličky hroznů za tu dobu seschnou natolik, že z nich vinaři získají jen třetinu obvyklého množství šťávy. Jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí.



"Z asi 450 kilogramů hroznů odrůdy Ryzlink rýnský vyrobíme odhadem tak 50 litrů slámového vína. Při sklizni měly hrozny cukernatost 21,5 stupně, nyní mají kolem 35 stupňů," řekl dnes ČTK Ivan Kalaš z Vinných sklepů Lechovice.



Slámová vína, stejně jako podobná specialita - vína ledová, jsou gurmánskou specialitou. Velmi sladký až sirupový mok se prodává většinou do lahví o objemu dva decilitry. Jedna lahev se prodává za cenu od 300 korun. Používají se při zvláštních příležitostech nebo ke slavnostním přípitkům, řada firem je také nakupuje jako dárky pro své partnery.



Roční produkce slámových a ledových vín v Česku se pohybuje v řádech tisíců litrů, což nedosahuje ani jednoho procenta z celkové výroby vína v zemi. Vysušené hrozny lisují každoročně také například vinaři Petr Marcinčák nebo Radomil Baloun.


reklama:



Ledové víno se smí vyrábět pouze z hroznů, které mají při sklizni minimální teplotu šesti stupňů pod nulou a šťáva z nich nesmí roztát po celou dobu lisování. Při lisování zmrzlých hroznů zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt.



Kromě Česka se ledová vína vyrábějí už jen na Slovensku, v Německu, Rakousku a v Kanadě. Ta patří mezi největší světové výrobce speciálních vín, v Evropě je jedničkou Německo.

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: čtk
01.03.2010 - 11:10:25



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 3 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

27.05.2009 - Tip na víkend: Prague Food Festival

Přestavte si, že sedíte v rozkvetlém parku, na jedné straně ...

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.