GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vína pro státníky

 

Vína pro státníky

Vinařství Josef Valihrach
Krumvíř 395
tel.: 519 419 350


Jeho vína ochutnal při návštěvě Hostětína britský korunní princ Charles, a Frankovku pozdní sběr 2006 si dokonce odvezl s sebou domů. Stejný pocit na svých oficiálních návštěvách okusili také Hillary Clintonová nebo japonský císař Akihito. Vloni se ještě k tomu stal Vinařem roku za nejlepší kolekci vín. Josefu Valihrachovi z moravského Krumvíře se zkrátka daří.

 

Když zalistujete nabídkou mnohých vinařů, vykouknou na vás převážně mladá vína z několika posledních ročníků. Josef Valihrach přistupuje k vínu jinak. Je jedním z mála moravských vinařů, který nechává svá vína nejprve vyzrát, než je uvede na trh.

 

"Myslím si, že víno potřebuje čas, aby ukázalo, co v něm je. Svá vína vyrábím tak, aby mohla zrát," říká Valihrach. V jeho rodinném vinařství tak objevíte vína už od ročníku 1975. Kromě ročníku 1985 si může koupit vína z kteréhokoliv roku až do současnosti.

 

Po svém

 

Krumvíř, obec na cestě z Brna do Hodonína, není vinařsky příliš proslavený. Známější je spíš folklorní slavností Kraj beze stínu nebo Bartolomějskými hody. Přesto i zde najdete několik zajímavých vinařů, mezi nimiž podle mého názoru nejvíc vyniká právě Josef Valihrach.

 

"K vinařství a výrobě vína mě to táhlo už odmala. Doma se vždy vyrábělo víno, ale jen tak pro radost. Naplno jsem se vinařině začal věnovat hned po revoluci, naše vinařství bylo tehdy jedním z prvních zaregistrovaných," vzpomíná Valihrach.

 

Dnes se specializuje na výrobu kvalitních odrůdových vín a v dobrých ročnících i vín ledových. V běžných supermarketech jeho vína nečekejte a dojděte si pro ně radši do vybraných vinoték v Praze, Brně či Ostravě nebo si nechte přinést lahev v některé z restaurací, třeba v třeboňské Šupině.

 

"Vážím si toho, že dělám, co mě baví, a také toho, že jsme pořád rodinná firma. Nejsme na nikom a ničem závislí, a máme tak možnost dělat to po svém. Víno je důležité dělat s láskou, a ne jen jako obchod. Ono se pak odmění svou kvalitou," tvrdí vinař.

 

U Valihrachů to zvládli dobře a jejich vína patří v současné době mezi špičku nejen u nás, ale i ve světě. To ostatně dokazují sbírky medailí a ocenění z celé řady prestižních soutěží. Z posledních úspěchů jsou nejvýraznější dva velké diplomy z mezinárodní soutěže Vinitaly 2010 za Rulandské šedé výběr z hroznů 2006 a Cabernet Sauvignon + Merlot výběr z hroznů 2006. Na soutěži Bacchus 2010 ve Španělsku zas Valihrachova vína Cabernet Franc 2007 zemské víno a Tramín červený výběr z hroznů 2007 získala cenu zlatý Bacchus de Oro.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
12.05.2010 - 10:21:43



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 8 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.