GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Košer víno z uhelné oblasti

 

Vinařství ChrámceKvalitní vína z mostecké oblasti - na první pohled tvrzení jak vystřižené z Járy Cimrmana. Ve skutečnosti jde o čtvrtou nejstarší vinařskou oblast v Čechách, kde se víno pěstovalo už v roce 1207.

Vítejte nám! A pod tím stejná slova v hebrejštině. Bílá cedule s červenými písmeny u vstupu do nevelkého dvora zve k návštěvě Českého vinařství Chrámce, jediného výrobce košer vín a současně největšího vinařství na území Čech.

V roce 1966 tady byl močál a v něm utopený pivní sklep, který pamatoval ještě šlechtické časy. Dnes tu stojí moderní vinařství, jež produkuje stovky hektolitrů vína ročně. A nutno říci, že vína kvalitního - o tom svědčí četné diplomy a medaile na stěnách degustační místnosti. Umění Ivana Váni a jeho rodinného podniku se dokáže vyrovnat špičkovým výrobcům vín z jižní Moravy. Z prestižní soutěže Top 77, která každoročně probíhá na Masarykově univerzitě v Brně, si už odnesl nejednu cenu.

Místními košer víny uctívají rabíni své hosty ze všech židovských obcí v republice. Přitom vyrobit takzvaně čisté víno, jehož pravost musí posvětit rabín, není nikterak snadné - nesmí se ho dotknout ruka nikoho jiného než ortodoxního žida. "Já sám jsem sice nevěřící pes, ale všechny mé děti jsou po manželce židovského původu," vysvětluje Ivan Váňa. "Ovšem jen syn František je ortodoxní, dokonce přijal jméno Moše. To znamená, že vyrábět košer vína smí v naší rodině jedině on. Můj druhý syn, který je sklepmistr, mu může radit, ale nepřichází v úvahu, aby se dotkl jediného hroznu."

Hrozny pro tohle specifické víno se sklízejí až jako poslední, na konci října. Nejprve je totiž potřeba pečlivě pročistit veškeré výrobní zařízení - příkladně lis se musí vypálit propan-butanem, aby v něm nezůstalo ani smítko nečistoty. Celá práce zabere dva až tři dny. A samozřejmě si žádá víc než jednoho člověka. "František si každoročně musí obstarat posily, což v této zemi není nikterak snadné," přibližuje Ivan Váňa. "Už mu tady vypomáhali židé z Kroměříže i Ostravy, jednou dokonce několik cizinců, kteří byli zrovna na návštěvě u rabína Karola Sidona."

Výsledkem pozdní sklizně jsou kvalitní, byť dražší vína, jež si oblíbilo i mnoho lidí, kteří s židovskou vírou nemají nic společného. "Ortodoxních židů je v naší zemi málo a vyrábět pro ně není zrovna výnosné," tvrdí Ivan Váňa. "Ale jak říká rabín - je to ritus a ten se musí dodržovat. A my ho dodržujeme. Košer víno musí být a my jsme jeho jediní výrobci." Ročně jím naplní přes sto tisíc lahví.

Toto speciální víno však není jediným produktem, který si zákazníci z bohaté nabídky Českého vinařství Chrámce oblíbili. Alespoň tedy ti, kteří nepodléhají předsudkům. "Většina lidí je přesvědčena, že Mostecko je studený kraj, pro pěstování vína zcela nevhodný. A to je omyl," vysvětluje vinař. Za pravdu mu dává i to, že sám na svazích nedalekého Hněvína objevil v roce 1970 třicet keřů vinné révy staré přes dvě stě let.

Vinařství Chrámce zřejmě jako jediné na světě vyrostlo na výsypkách povrchových dolů. A daří se tu všem tradičním odrůdám. "Nikdo jiný nepěstuje vinnou révu na půdě, která miliony let ležela na uhlí. To je unikát, který dodává našim vínům nezaměnitelnou chuť," uzavírá Ivan Váňa.

České vinařství Chrámce
Chrámce 32

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Honza Dědek
14.05.2010 - 14:24:27



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 3 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.