GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Bordeaux chce čas


ilustrační fotoSe svými 113 tisíci hektary vinic a produkcí okolo 700 milionů lahví ročně je největším zdrojem kvalitního vína na světě. Napočítáte zde asi 22 tisíc vlastníků vinic, z nichž zhruba 9 tisíc patří mezi větší producenty, kteří označují svá vína názvem Château. Bordeaux na jihozápadě Francie má jedny z nejlepších vinic na světě.

 

Slávu regionu ovšem přinesl pouze zlomek vinařství. Jen asi tři procenta z nich totiž mají svá vína zařazena v systému hodnocení nejvyšší kvality Cru Classé, který vznikl při příležitosti světové výstavy v Paříží v roce 1855.

 

Vína byla tehdy rozdělena do skupin podle prodejnosti a dlouhodobějšího vývoje cen na trhu. Tento klasifikační systém dokázali konzervativní Francouzi udržet až do současnosti beze změn, snad až na jedinou výjimku. Tou je zařazení Château Mouton-Rothschild v roce 1973 do první, tedy nejvyšší skupiny.

 

Ze zákona do sudu

 

Mezi nejdůležitější modré odrůdy v Bordeaux patří Merlot, který svou rozlohou zabírá asi třetinu vinic v regionu, následovaný Cabernetem Sauvignon. Druhý jmenovaný je nejkomplexnější a nejvýraznější ze všech zdejších odrůd, má výraznější tříslovinu a bohatou kořeněnou chuť. Merlot je oproti tomu jemný, hladký až hedvábný s příjemně ovocným projevem.

 

Červená vína z Bordeaux se tedy většinou míchají z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot a ostatní (Cabernet Franc či Petit Verdot) jen dotváří charakter a odlišnost jednotlivých částí regionu.

 

V Bordeaux nechybí ani bílá vína, jež se vyrábí z odrůd Sauvignon blanc a Semillon. Tato suchá, svěží bílá vína jsou příjemná, i když někdy trochu fádní a schovaná ve stínu svých červených kolegů. Za pozornost ale stojí Sauternes na jihu Bordeaux, kde objevíte vynikající přírodně sladká vína. Není lepší kombinace než sladké sauternes a sýr s modrou plísní.

 

Vína v Bordeaux se obvykle vyrábějí v nerezových tancích metodou řízeného kvašení. Před lahvováním ta lepší míří do dubových sudů o obsahu 225 litrů, jak to předepisuje vinařský zákon. Jak dlouho vinař ponechá víno v sudech a kolik použije nových sudů, určuje potom výsledný projev vín. Nejlepší zrají v sudech 18 až 24 měsíců, jinak by dostatečně nevyzrála. Dřevo zjemní hrubé kyseliny, přidá do vína něco tříslovin a obohatí aroma i chuť.

 

Jen málokterá vína z Bordeaux se dají konzumovat ihned po uvedení na trh. Ta nejkvalitnější a nejdražší - Château Margaux, Château Latour nebo Château Haut Brion - dokážou vyzrávat v lahvi několik desítek let. Pokud ovšem chcete ochutnat něco z této oblasti a neplánujete příliš utrácet, i tak máte na výběr řadu producentů vynikajících vín. Například Château Beaumont každoročně nabízí velmi příjemná, ovocná, ač trochu tvrdší vína za příznivou cenu.

 

Bordeaux ale zdaleka není jen víno. Pozoruhodné jsou místní zámky ze 17. století, pevnost ve městě Blaye nebo zřícenina hradu ve Villandraut na okraji Sauternes. Půvabná je i mírně zvlněná krajina Entre-Deux-Mers.

 

Tip autora
Aleš Pokorný
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen asociace someliérů ČR

 

Château Beaumont
Château Beaumont 2003
Příjemná vůně lesního ovoce a koření, v chuti hebké, s příjemně nasládlou tříslovinkou, v dochuti lehce dřevité, s brusinkovou koncovkou.
Cena: 850 Kč

 

Château Cantemerle
Château Cantemerle 1999
Výrazná vůně koření a tabákového listí, v chuti jemné, s ovocným projevem, v závěru s kouřovou dochutí.
Cena: 1250 Kč

 

Château Latour Martillac
Château Latour Martillac blanc 2004
Příjemná vůně bylinek, máty a bílých květů. V chuti je znát šťavnatá kyselina s příjemně kořeněným projevem a mírnou pepřnatostí.
Cena: 1130 Kč

 

Château Rieussec
Château Rieussec 2003
Intenzivní vůně tropického ovoce, medu a zahradních květů. V chuti je víno z oblasti Sauternes olejovité, sladké, s příjemnou medovostí a s tóny kandovaných citrusů.
Cena: 1650 Kč

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 



 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
19.05.2010 - 14:48:43



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 4 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.