GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Růst světové produkce piva loni zpomalil, prý opět zrychlí

 

ilustrační fotoSvětová produkce piva loni dle odhadů dosáhla 1,822 miliardy hektolitrů, o půl procenta více než v roce 2008. Růst trhu tak ve srovnání s předchozími roky zpomalil, řekl dnes novinářům výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Loňský výstav českých pivovarů by měl být znám nejdříve koncem března. Podle posledních odhadů však meziročně poklesl minimálně o pět procent, zejména v důsledku výrazného odlivu zahraničních turistů, kteří se na tuzemské spotřebě podílí zhruba z jedné pětiny.
    

Přes současnou stagnaci očekává výzkumná společnost Plato Logic, z jejíž odhadů svaz vychází, že růst světové výroby v příštích letech opět zrychlí. Do roku 2020 by produkce světových pivovarů měla vzrůst téměř o 30 procent na 2,353 miliardy hektolitrů. Výstav tuzemských pivovarů podle velmi hrubých odhadů ze začátku února loni meziročně klesl zhruba o jeden milion hektolitrů na 18,8 milionu hektolitrů.

    Největším producentem piva je stále západní Evropa. Druhá příčka patří Latinské Americe včetně Mexika, která již předstihla dlouhodobě druhé Japonsko. Čtvrtým největším výrobcem piva je severní Amerika, následují východní Evropa a Čína. Zejména čínský trh v posledních letech výrazně roste.


    Jednoznačně nejoblíbenějším druhem piva na světě je pivo plzeňského typu, čili ležák. Ležáky různého typu tvoří 94 procent světové produkce. Následují zejména na britských ostrovech a v Irsku oblíbená piva typu ale a stout a zejména v Německu oblíbené pšeničné pivo weissbier. Roste obliba nealkoholického piva.


    Dlouhodobý trend koncentrace výroby do rukou několika nadnárodních pivovarnických skupin pokračuje. Čtyři největší světové pivovary po nedávných akvizicích ovládají více než polovinu globální trhu s pivem. Patří mezi ně Anheuser-Busch Inbev, který až do loňského podzimu vlastnil také Pivovary Staropramen; vlastník Plzeňského Prazdroje, jihoafrická firma SABMiller; Heineken, majitel pivovaru v Krušovicích a Starobrna a dánský Carlsberg.


reklama:


    Česko bylo v roce 2008 sedmým největším vývozcem piva na světě, pomyslnému žebříčku vévodilo Mexiko před Nizozemskem a Německem. Veselý předpokládá, že pozice ČR se bude do budoucna ještě vylepšovat. Za perspektivní trhy pro české exportéry kromě sousedního Německa a Slovenska považuje Švédsko, Velkou Británii a USA, země s největšími maržemi pro pivovarníky.


    Téměř dvě třetiny piva na světě jsou distribuovány ve skleněných lahvích, následují plechovky s 21procentním podílem, deset procent patří točenému pivu, pět procent připadá na pivo v PET láhvích. Česká republika je spolu s Irskem světovou raritou velkým podílem točeného piva. Pivo ze sudů či tanků dělá zhruba polovinu tuzemských prodejů.

 

  

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
12.03.2010 - 07:20:54



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 8 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.