GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Klášterní pivo inspiruje současné sládky

 

Pro obživu osazenstva kláštera se vyrábělo v minulosti pivo, které mniši vnímali jako "tekutý chléb". Starodávné recepty, které si předávali z generace na generaci, jsou pokladem také pro současné sládky. Nápojů, které se vaří podle starodávných receptů, si znalci cení pro jejich chuť, ale také vydatný obsah zdraví prospěšných živin.

 

Ilustrační foto

 

 


    "Tekutý chléb spočíval skutečně v tom, že to bylo pivo z cereálií a obilovin. Byly tam veškeré aminokyseliny a vitamíny ze sladu a také kvasnice. Vyživovalo je to a byl to také obchodní artikl, který se dobře prodával," řekl ČTK sládek Martin Matuška, který vaří svatotomášské pivo v prostorách bývalého augustiniánského kláštera na Malé Straně.


    Recept pro svůj nápoj získal sládek od augustiniánských mnichů, kteří dosud sídlí v pražském klášteře sv. Tomáše ze 13. století. "Dodržujeme zákon o čistotě piva. Pitná voda je čerpána ze studní v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko," řekl. K tvorbě nápoje se pak používá karamelový slad, který dává pivu tmavou barvu.


    Kouzlo klášterního piva je podle Matušky v poctivosti práce, výběru surovin a znalosti technologie, která se váže k polovině 19. století. "Děláme pivovarské řemeslo s největší láskou a snažíme se oživit tradice, které toto pivo mělo. To se pak projeví i v samotné chuti," uvedl.


    Kvalitu piva ovlivní suroviny, technické vybavení pivovaru, ale také zručnost a vzdělanost sládka, dodal. "Musíte znát jednotlivé teploty, kdy se pivo má vařit, kdy nechat kvasit i jak aktivovat pivovarské kvasnice," vysvětlil. Zdůraznil, že nefiltrované a nepasterizované pivo obsahuje zbytky pivovarských kvasinek s množstvím vitamínů. "Zájemci si pivovarské kvasinky mohou koupit také jako potravinový doplněk. Je však daleko přínosnější je požívat jako součást moku," uvedl.


reklama:


    Dobré pivo, které kromě chutě nabízí i příběh, je také výtečnou reklamou. "Když lidé navštěvují Prahu, očekávají něco tradičního. Jsme součástí Evropské unie, ale jsme také malý, hrdý stát. Musíme být patrioti a lidem v Evropě ukázat, že jsme republika se šikovnými lidmi. Projevit se to může i pivem, které v kombinaci s dobrým jídlem, je žádaný originál," řekl ČTK šéfkuchař pražského hotelu The Augustine Richard Fuchs.


    Podle něj jsou skvělým doplňkem k pivu tradiční české pokrmy. "Dobré sádlo, slanina nebo škvarky mohou být součástí luxusní gastronomie. Nabízet se ale musejí ve správné kombinaci," uvedl. Také česká husí nebo kachní játra, králík, jehněčí nebo kuřecí maso jsou produkty, které chuť piva doplní. "Když pivo používáme při vaření, pak je dobré jej servírovat i v tekutém stavu. Při vaření je však třeba zbavit nápoj alkoholu. Důležité je respektovat pivo jako základ," uvedl.

 

  

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
19.03.2010 - 08:22:20



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 9 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.