Degustace piva a rozpoznávání chutí a vůní, které do něj nepatří. Správná péče o sklo, výčepní technologii a servírování i exkurze do míst, kde se pivo vyrábí. To je jen zlomek atraktivního programu, který tento týden absolvovali frekventanti Akademie gastronomických umění v Brně. Školení, které už poněkolikáté pro majitele a provozovatele restaurací organizuje společnost Heineken Česká republika, bude v příštích dvou týdnech pokračovat v pivovarech Krušovice a Velké Březno.
Smyslem projektu Akademie gastronomických umění je zprostředkovat všem hostinským a provozovatelům restaurací tolik zásadních informací z jejich oboru, aby mohli usilovat o propůjčení certifikátu Garance kvality. „Akademie gastronomických umění se uskutečnila už letos na jaře, a to dokonce jako třísemestrální studium. Kvůli velkému zájmu jsme se rozhodli první semestr zopakovat i teď na podzim. V Brně se ho zúčastnilo sedm desítek lidí ze 30 restauračních zařízení prakticky z celé Moravy. Hodně účastníků přijelo například z okresu Brno-venkov," konstatuje obchodní sládek Heinekenu Svatopluk Vrzala. Pořadatelé školení podle něj prioritně oslovují provozovny, které už jsou do procesu certifikace zapojeny. Další vhodné zájemce z kvalitních restaurací vytipovávají obchodní zástupci.
Hlavním cílem projektu je snaha o zvyšování kvality gastronomie. Majitelé a provozovatelé restauračních zařízení se dozvědí veškeré dostupné a ucelené informace i novinky ze svého oboru. Po absolvování akademie vědí všechno o správné péči o pivo - od závozu do provozovny přes skladování, správnou péči o výčepní technologii, čepování, péči o sklo a servírování. Účastníci školení pivo také degustují a rozpoznávají chutě, které do něj nepatří. Všichni se školili i ze správného čepování piva.
Akademie gastronomických umění se za jednu provozovnu smí účastnit až tři lidé. Vedle majitele či provozního a obsluhy také věrný host. „Štamgast v restauraci, kam pravidelně chodí, představuje mezi ostatními jistou autoritu a může ovlivňovat mínění hostů. Právě proto by měl vědět, že se v jeho oblíbené hospodě o pivo pečuje tak, jak má," konstatuje Svatopluk Vrzala.
Absolvování Akademie gastronomických umění je nezbytné k získání certifikátu Garance kvality, který se propůjčuje jednotlivým provozovnám. „Jde o vstupenku do společnosti certifikovaných provozoven s názvem Liga garantované kvality, tedy prestižního klubu, kterému náleží řada výhod. Těmi jsou například bezplatná sanitace pivního vedení podle nejvyšších standardů," říká Svatopluk Vrzala. Cesta k získání certifikátu ale není jednoduchá a provozovna musí nejprve splnit řadu přísných kritérií. Ty se týkají příjmu a skladování sudů, péče o pivní sklo, prezentace značek i sanitace. Všechny uvedené podmínky musí certifikovaná provozovna splňovat dlouhodobě. Aktuální stav přímo na místě kontrolují obchodní sládci, tedy Svatopluk Vrzala na Moravě a Vlastimil Ševčík v Čechách.
10.10.2011 - 17:04:31
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...