GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

V Česku se vaří už na 550 značek piv

 

 


ilustracni fotoPočet minipivovarů vzrostl na 130, kromě nich zavedli nové značky i velcí producenti.

 


Ještě nikdy neměli Češi tak velký výběr piv. Předloni odhadoval Český svaz pivovarů a sladoven, že se u nás vaří na 450 pivních značek. Od té doby přibylo dalších nejméně sto.


Novinky přicházejí s každým otevřeným pivovarem. Počet těch průmyslových zůstává stejný - funguje jich 47, ale nevídaně rychlým tempem přibývají ty nejmenší restaurační minipivovary.


V Česku už jich je aktuálně 130. Vařit piva začali sládci v malých obcích, jako jsou Únětice u Prahy a Šťáhlavy u Plzně, i větších sídlech od Ostravy přes Prahu po Sokolov. Na rostoucí zájem o neobvyklé a různé speciální značky už zareagovaly nabídkou novinek i větší pivovary.


Podle pivovarnického znalce a sládka Josefa Krýsla se tak Česko přibližuje trendu, jaký zažila před lety například Amerika. "V situaci, kdy ve Spojených státech produkci ovládaly největší pivovarnické skupiny, začaly se objevovat stále víc malé domácí nebo restaurační pivovary. Dneska je tam už obrovská pestrost a výběr. To samé se teď děje u nás," říká Krýsl.


První byl minipivovar U Fleků


Ještě na začátku devadesátých let fungoval u nás jediný minipivovar - v Praze U Fleků. Dnes mají desítky podobných v nabídce piva od tradičních ležáků plzeňského typu přes speciality, jako je třeba silné chmelené pivo India Pale Ale nebo lehčí pšeničná piva, až po kuriozity typu borůvkového nebo kopřivového piva.


Roste i podíl nealkoholických piv. A také počty jejich značek. Nejen těch klasických, jako je nejprodávanější nealko pivo - Radegast Birell, ke kterému přidal výrobce Plzeňský Prazdroj i polotmavou verzi, ale přibývá i nealkoholických sladových nápojů. Prodeje humpoleckého Bernarda s čistou hlavou Švestka a následně na trh uvedené varianty Višeň předčily plány tohoto česko-belgického pivovaru.


Frčí radler i nefiltrované


S nejrůznějšími novinkami klasických piv přispěchaly i největší pivovary. Hitem se stala loni obdoba německého radleru - piva řezaného limonádou. Staropramen svůj Lemon Cool nestíhal vařit, jak rychle mizely lahve z regálů. Jednička trhu Prazdroj začala s úspěchem zásobovat hospody svým nefiltrovaným Gambrinusem a Pilsner Urquellem. "Nefiltrované je nový fenomén. Je náročné na skladování, a dodáváme ho tak jen do vybraných a prověřených hospod," říká vrchní sládek Prazdroje Jan Hlaváček.


Unikátním počinem byla například várka značky Jubiler India Pale Ale, kterou dal na trh jako první mezi průmyslovými pivovary loni v prosinci Pivovar Vyškov. Je také příkladem toho, že pivovary u nás ani v krizi nekrachují. Roky se státem vlastněný vyškovský pivovar propadal do stále větší ztráty, prodeje klesaly na minimum. Novému nájemci firmě Czech Beverage Industry Company stačilo ale loni šest měsíců na to, aby dostal Vyškov ze ztráty.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
09.01.2012 - 08:57:49

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.