GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Radegast investoval miliony Kč do nových projektů na úsporu vody

 

 

ilustracni fotoPROJEKTY SNÍŽÍ SPOTŘEBU VODY O STOVKY TISÍC HL

 

 

Významný krok v oblasti úspory vody v posledních dvou letech se povedl pivovaru Radegast. Díky investicím do technologicky vyspělých zařízení uspoří nyní 1 000 000 hl vody ročně, což odpovídá roční spotřebě vody přibližně 3 500 obyvatel Moravskoslezského kraje. Mezi klíčové projekty patří zejména instalace kompresoru nové generace na výrobu stlačeného vzduchu s využitím odpadního tepla. Pivovar Radegast cílenými projekty v oblasti šetrného nakládání s vodou uspořil v uplynulém roce více než 5,5 mil. Kč a ve spotřebě vody na 1 hl piva se vyhoupl mezi 5 nejlepších pivovarů v rámci skupiny SABMiller, která provozuje více než 100 pivovarů v 75 zemích světa.

 

Šetrné využívání vody je dlouhodobým cílem pivovaru Radegast. „Voda je cennou surovinou a tak je součástí našeho zodpovědného přístupu maximální šetrnost v jejím využívání. Výsledkem našich projektů v posledních dvou letech je, že měrná spotřeba vody nepřekročila v několika měsících loňského roku 3 hl na 1 hl stočeného piva, což nás řadí ke světové špičce," řekl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.


Hlavní investicí ve výši 3 milióny Kč byla v roce 2011 instalace nového kompresoru pro výrobu stlačeného vzduchu s rekuperací tepla. Kompresor snižuje roční spotřebu vody o 250 000 hl vody, jelikož umožňuje efektivní ohřev chladící vody až o teplotě 80°C a tím její další využití, zatímco staré technické řešení toto neumožňovalo. Ohřev chladící vody zajišťuje kompresor vestavěným zařízením, které využívá oběh chladící vody přes jednotlivé komponenty kompresoru. „Voda, která se při chlazení kompresoru zahřeje, je dále využívána v teplovodním hospodářství pivovaru. Kompresor produkuje nejvyšší možnou kvalitu vzduchu a pracuje maximálně efektivně. Ročně uspoříme významné množství vody a ještě získáme 2 300 GJ tepla. Realizace této investice je výsledkem úsilí týmu udržitelného rozvoje a schopnosti implementovat nejnovější technologie," přiblížil hlavní výhody kompresoru manažer pivovaru Ivo Kaňák.


Kromě nového kompresoru investoval pivovar i do dalších zlepšení, mezi která patří například nová technologie mytí na sudové stáčírně, procesní změny ve stanici výroby a jímání CO2, využití recyklované vody na stáčírnách k oplachům a čistírně odpadních vod. Všechny tyto projekty spoří ročně více než 750 000 hl.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

11.01.2012 - 06:12:55

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.