GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Bývalý šéf českého Microsoftu renovuje pivovar

 

 

ilustracni fotoVýroba piva Albrecht začne ve Frýdlantském pivovaru v roce 2013. Jeho majitel Michal Čupa chce těžit z rostoucí obliby speciálních piv.

 

Bývalý šéf českého Microsoftu Michal Čupa se zařadí ke stále se zvyšujícímu počtu úspěšných českých byznysmenů, kteří chtějí, aby po nich zůstala větší stopa než jen podepsané rozvahy a výsledovky. V severočeském Frýdlantu renovuje zchátralý místní pivovar. A do roka a půl plánuje obnovit jeho provoz.


Pivovar založila šlechtická rodina Redernů v roce 1558. Dlouhá léta - až do roku 1945 - patřil Clam-Gallasům. Po komunistickém převratu sloužil jako sklad zeleniny a postupně chátral. "Ruinu pivovaru jsem koupil začátkem roku. Nejde o nějaký můj odklon od telekomunikačního byznysu," řekl Čupa HN.


Čupa působí od poloviny roku 2007 v Rusku a zemích bývalého Sovětského svazu - nejdříve jako šéf on-line služeb místního Microsoftu, poté jako šéf ázerbájdžánského operátora Azereltekom a v současnosti jako ředitel společnosti Nokia Siemens Networks pro Rusko.


"Je to zajímavé zpestření života a zábava do budoucna. To, co mě na tom láká více než samotné pivo, je tradice a pocit, že bych také v životě mohl udělat něco hmatatelného," dodal Čupa.


Zatím si nechal zaregistrovat ochranné známky názvů budoucích piv Redern, Matyáš a Biberštejn, které se budou ve Frýdlantu vařit. Vlajkovou lodí ale bude zřejmě pivo Albrecht. Mluví o něm alespoň Marek Vávra, spolumajitel pivovaru, který se přímo ve Frýdlantu stará o rekonstrukci objektu.


"Lidé dnes vyhledávají pivní drahokamy, piva, která jsou vařena klasickým způsobem. Právě na to se chystáme. Otevřel se prostor pro malý pivovar o výstavu kolem 30 až 40 hektolitrů ročně," řekl HN Vávra. "Vzorem nám jsou pivovary Dalešice, Kout na Šumavě či pivovar Kácov," dodal.


První pivo z Frýdlantského pivovaru by mělo být hotové v květnu 2013 pro Valdštejnské slavnosti, což je největší historická akce v regionu. V prvním roce chce Vávra vyrobit patnáct set hektolitrů piva, v dalším mezi třemi až pěti tisíci.


"Základní investice je deset až patnáct milionů korun. To stačí na základní opravy a na start výroby - aby se pivo vařilo v hygienických podmínkách," říká Vávra. Celkově si opravy, dostavba a proměna části pivovaru na kulturní a konferenční centrum vyžádají postupně astronomické investice - až 200 milionů korun. Ale na ně už si má pivovar vydělat z větší části sám.


Pomoci má pivovaru do budoucna i export. Třicetikilometrový obchodní okruh, který je obvyklý pro regionální pivovary, totiž zasahuje až do Německa k Žitavě a Zhořelci a do Polska až k Jelenie Góře.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Ondřej Malý
02.02.2012 - 15:25:27

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.