GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Dlouholetý ředitel Budvaru má odejít, přestože se pivovaru daří

 

 

ilustracni fotoMinistr Bendl kritizuje postup řešení sporů o známky Budweiser Bier. Budvar pod Bočkovým vedením výrazně zvýšil svoji hodnotu i prodeje.

 

Manažer a profesionál v oboru, který za dvě desítky let svého působení v čele Budějovického Budvaru vydělal státu více než miliardu korun, je náhle na odstřel. Ministerstvo zemědělství připravuje kvůli údajným manažerským pochybením odvolání Jiřího Bočka z čela čtvrtého největšího pivovaru a jediného národního podniku v zemi. Podle informací HN z ministerstva je to už jen otázkou času, pravděpodobně nejbližších dní. Ke konci se tak chýlí kariéra jednoho z nejdéle sloužících manažerů v českých firmách.


Dnes čtyřiapadesátiletý Boček řídí Budvar od roku 1991. Za tu dobu více než zdvojnásobil jeho produkci. Pivovar pod jeho vedením přežil ekonomickou krizi posledních let s lepšími prodejními výsledky než nejbližší konkurenti.


Ministerstvu jako zřizovateli Budvaru se ale například nelíbí pomalý postup řešení právních sporů o značku Budweiser Bier s americkým pivovarem Anheuser Busch. Ministr Petr Bendl také vyslal ve středu do Budvaru kontrolu, která má začít s prověrkou hospodaření podniku a jeho některých obchodních aktivit. Má trvat podle plánů až do konce března. Boček může skončit podle informací HN mnohem dřív.


"Osobně nemám vůbec dobrý pocit z míry profesionality řešení právních sporů společnosti," vyjádřil se včera ministr Bendl. Zprávy o chystaném Bočkově odvolání však označuje za spekulace. "Vyloučit ani potvrdit v tuto chvíli ale nemůžu nic," dodává. "O odvolání se mnou nikdo z ministerstva nemluvil," reaguje Boček. Připustil ale, že zpráva o takovém úmyslu se mu už také donesla.


Boček má kompletní pivovarnické vzdělání - od učiliště a střední školy po specializaci na Vysoké škole chemicko-technologické. V Budvaru začínal jako technolog a posléze podsládek. Podnik za 21 let jeho vedení výrazně znásobil svou hodnotu a zvýšil produkci. Ročně vydělává kolem 200 milionů korun hrubého.


Oproti dalším pivovarům z velké čtyřky (kromě Budvaru do ní patří Prazdroj, Staropramen a Heineken), jimž v krizovém roce 2010 kvůli vyšší spotřební dani a propadu spotřeby výrazně klesly prodeje, udržel Budvar poměrně vyrovnanou produkci. Jindy pak zaznamenal větší nárůst než konkurenti.


Spory o značku s pivovarem Anheuser Busch, který je druhým rokem součástí největší pivovarnické skupiny na světě AB Inbev, se vlečou už roky. Většinu sporů Budvar zatím vyhrál. Konečná dohoda je ale v nedohlednu. Právě přetrvávající soudní pře a komplikovaná registrace ochranných známek zastavily v roce 2009 první vážnější pokus o ministerstvem žádanou transformaci Budvaru na akciovou společnost. Od té doby celý proces prakticky usnul. Stát si však nemůže z národního podniku brát podíly ze zisku. Ten tak dává výdělky hlavně do investic a zvyšování vlastního kapitálu. Teprve po transformaci na akciovku by mohl stát inkasovat dividendy.


Pro Bočka může být osudné i to, že konkurenční Budějovický měšťanský pivovar (BMP) koncem loňského roku koupil právě rival Anheuser Busch a dostal se tak k několika ochranným známkám, o něž usiluje i Budvar. Ministr Bendl chce zjistit, jaká rizika to národnímu podniku přináší.

O možnosti případné koupě BMP (jde o malý a ztrátový pivovar) a vyřešení části známkoprávních sporů ale bylo podle zjištění HN ministerstvo s velkým předstihem informováno. V roce 2008 napsali tehdejší hlavní majitelé BMP Jan Diviš a Miroslav Leština ministru zemědělství Gandalovičovi, že připravují prodej firmy. "Jsme připraveni s vámi vstoupit do jednání o prodeji v případě zájmu," uvádí se v dopise, který má redakce HN k dispozici.


Lidé z branže i podnikatelských kruhů jsou přesvědčeni, že odvolání Bočka nedává smysl. "Je zázrak, že v panujícím ekonomickém chaosu této země dovedl Budvar k takovým výsledkům," tvrdí například majitel jihočeské mlékárenské firmy Madeta Milan Teplý.


"Přestože musí Budvar vydávat obrovské sumy na soudní spory, jsou jeho výkony srovnatelné s dalšími velkými pivovary," říká šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

 

Nejdéle sloužící ředitelé v Česku


Jiří Janeček
Dlouholetý šéf České televize se nejprve proslavil jako moderátor Událostí. Veřejnoprávní televizi řídil v letech 2003 až 2011. K odchodu jej loni přiměly zdravotní důvody.


Stanislav Bernard
Je spolumajitelem rodinného pivovaru Bernard v Humpolci, který řídí již 21 let. Stanislav Bernard je známý tím, že sám vystupuje v reklamních spotech na svá piva.


Pavel Kavánek
Je nejdéle sloužícím šéfem tuzemské banky. ČSOB řídí již od roku 1993. A rekord bude moci prodloužit. Mateřská skupina KBC mu totiž předloni prodloužila smlouvu o dalších pět let.


Josef Vozdecký
Rčením ve víně je pravda se řídí bývalý šéf největšího výrobce vín v Česku Bohemia Sekt. Loni se rozhodl odejít po 41 letech do důchodu. Svému koníčku se ale bude věnovat i nadále.


Zdeněk Pelc
Již 28 let stojí v čele Gramofonových závodů Digital Media v Loděnicích u Berouna. Firma je největším výrobcem vinylových desek na světě. Lisují se tam také CD a DVD.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
03.02.2012 - 09:46:06

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.