Po výrazném propadu pivovarů v roce 2010 se odbyt největších producentů piva v Česku vrací do kladných čísel. Plzeňský Prazdroj s téměř polovičním podílem na trhu včera oznámil jednoprocentní nárůst produkce za loňský rok. Dvojka trhu Pivovary Staropramen dokonce osmiprocentní. Čtvrtý největší pivovar - Budějovický Budvar - zvýšil loni své prodeje o 5,5 procenta.
"Po předešlých letech poznamenaných krizí se trh začíná mírně stabilizovat," komentuje situaci generální ředitel Prazdroje Doug Brodman. Prazdroj prodal loni doma a ve světě celkem 9,9 milionu hektolitrů svých pivních značek (včetně vyšší licenční výroby v zahraničí).
Domácí odbyt Prazdroji stagnoval, lídr trhu na druhé straně dosáhl rekordního vývozu za hranice. Na celkovém mírném nárůstu má podle Brodmana zásluhu především zájem o ležáky a speciální piva.
Přes tři miliony hektolitrů uvařil loni Staropramen v pivovarech v Praze a Ostravě. Ty přímo v Česku zvýšily prodej o devět procent. Značce Staropramen pomohl například loni zahájený prodej nefiltrovaného piva a především zavedení pivní "limonády" Cool Lemon s příchutí citronu a nižším obsahem alkoholu.
Podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven celkový trh loni vzrostl o jedno procento. "Ukazuje se ale, že to může být i o něco více," soudí výkonný ředitel svazu Jan Veselý.
Pivovarům - včetně trojky trhu Heinekenu, který ale výsledky ještě nezveřejnil, pomohly kromě novinek a netradičních piv hodně i rostoucí prodeje piva v PET lahvích. Ty v roce 2010 pivovary většinou dovážely, loni ale spustily vlastní stáčecí linky svých značek v Česku. O to však klesl dovoz těchto piv v plastu. Znamená to tedy, že celková spotřeba u nás nerostla tolik jako produkce pivovarů.
Jednou z výjimek je Budějovický Budvar, který jako jediný z "velké čtyřky" odmítá prodávat pivo v PET lahvích a loni mu přesto prodeje vzrostly o 5,5 procenta na 1,3 milionu hektolitrů. Z toho téměř polovinu Budvar vyvezl.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: pet
10.02.2012 - 09:30:09
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...