GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovary Staropramen jsou na prodej

 

 

ilustracni fotoStaropramen se může opět stát částí skupiny Anheuser-Busch InBev. Zájem projevily také japonské pivovary Kirin, Asahi a Suntory.


Kolem tří miliard dolarů (56 miliard korun) by se měla pohybovat cena za pivovarnickou skupinu StarBev. Podle listu Wall Street Journal o prodeji vlastníka Pivovarů Staropramen uvažuje její majitel, investiční společnost CVC Capital Partners. Předkupní právo na StarBev má v rukou americko-belgická skupina Anheuser-Busch InBev.


Mezi zájemci by mohly být také japonské pivovarské skupiny Kirin Holdings, Asahi Group Holdings či Suntory Holdings. Ve hře zůstávají i další firmy - SABMiller, Carlsberg, Heineken či Molson Coors Brewing. "CVC chce StarBev prodat," uvedl pro Reuters zdroj zevnitř společnosti, který nechtěl být jmenován. CVC se k prodeji zatím oficiálně nevyjádřila.


První je na řadě Anheuser


Společnost CVC Capital Partners získala Staropramen spolu s dalšími pivovary střední a východní Evropy v roce 2009, kdy jej koupila právě od skupiny Anheuser-Busch InBev. Belgický pivovar InBev totiž v roce 2008 převzal svého amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů.


Tím se ale finančně vyčerpal. O rok později proto kvůli dluhům prodal pivovary v 9 zemích Evropy, včetně českého Staropramenu, investiční skupině CVC. Tyto pivovary pak zaštítila společná značka StarBev.


Při prodeji si však Anheuser-Busch InBev vymínil, že musí být prvním, komu budou pivovary nabídnuty, pokud by se je CVC rozhodla následně prodat.


Skupina Anheuser-Busch InBev se již s dluhy vypořádala a má nyní podle agentury Reuters k dispozici asi 4,8 miliardy dolarů v hotovosti a dalších likvidních aktivech. Zda bude chtít StarBev získat, se ale zatím neví. V listopadu americko-belgická firma potvrdila zájem spíše o aktivity v Rusku a na Ukrajině.


Většina ostatních pivovarských společností, o nichž se v souvislosti s prodejem skupiny StarBev uvažuje, odmítla zprávy komentovat. "Jedná se o spekulaci, kterou nebudeme komentovat," uvedl pro HN například mluvčí Carlsbergu Ben Morton.


Některé firmy mají již v tuto chvíli silné postavení na východoevropských trzích a převzetí StarBevu by jim nemusely povolit antimonopolní úřady. Například SABMiller, majitel Plzeňského Prazdroje a Gambrinusu, drží již nyní 47 procent českého pivního trhu. Pokud by se rozhodl přidat dalších 15 procent koupí StarBevu, mohl by mu v tom zabránit regulátor. SABMiller navíc zaznamenává v posledních dvou letech pokles hrubého provozního zisku.


Anheuser versus Budvar


Americký Anheuser-Busch se soudí už sto let s Budějovickým Budvarem o značku Budweiser. Mezi lety 2000 a 2011 vyhrál Budvar 88 ze 124 definitivně ukončených sporů. Světová jednička se však v lednu dostala k části značek koupí Budějovického měšťanského pivovaru.


Pivovary skupiny StarBev vyrobí 15 milionů hektolitrů piva ročně a zaměstnávají 4000 lidí. V Česku do skupiny patří kromě Staropramenu také Braník, Ostravar a Sládkův Měšťan, čímž se drží za SABMillerem na druhé příčce na trhu.


StarBevu jihoafricko-americký SABMiller konkuruje především Plzeňským Prazdrojem, Gambrinusem, Velkopopovickým Kozlem, silnějším Masterem nebo nealkoholickým Birellem.


Třetí pozici na trhu drží nizozemský Heineken s Krušovicemi, Březňákem či Starobrnem. Podle dobře informovaného zdroje z oboru by mohl být právě Heineken jeden ze zájemců, protože je zvyklý být v zemích, kde působí, jedničkou. Problém by však mohly představovat pivovary StarBevu mimo Českou republiku, které pro něj nebudou zřejmě tolik zajímavé, a kde navíc hrozí potíže s regulačními úřady. Dlouhodobě spolupracuje s českými pivovary také Asahi či Carlsberg.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Barbora Strnadová
23.02.2012 - 09:31:13

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.