GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Daň z piva je v Česku dvojnásobná oproti Německu. Kolik zaplatíte státu z půllitru?

 

 


ilustracni foto

Ve státní kase skončí přibližně pětina až čtvrtina ceny piva. Ve skandinávských zemích, Irsku nebo Británii však člověk odvede státu z piva mnohem víc.

 

 

Z každého půllitru piva zaplatíte státu přibližně šest až sedm korun na daních. Nejvíce částky tvoří DPH, samotná daň z piva se pohybuje na necelých dvou korunách.

 

Pokud se sečte daň z piva i DPH, z ceny za jedno pivo odteče státu přibližně pětina.

 

V porovnání s ostatními evropskými zeměmi je pivo sice zdaněno více, ale na celkové ceně se daň z piva na rozdíl od lihu nebo pohonných hmot podílí jen nepatrně.

Opět nejvíce a několikanásobně více než v Česku mají zdaněno pivo skandinávské země. Následují Británie a Irsko.

 

V Česku se daň z piva počítá jiným způsobem, než je tomu u lihu - místo obsahu alkoholu záleží na tzv. extraktu mladiny, tedy podle toho, kolikastupňové pivo je.

 

pivoweb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepatrná změna za desítky milionů korun ročně

 

Dvanáctistupňová piva od Plzeňského Prazdroje i Budějovického Budvaru nemají plných dvanáct procent extraktu mladiny, ale o trochu méně. Rozdíl v chuti nerozpoznatelný, ale v daních ano - ty se totiž platí za každé celé hmotnostní procento, tedy při 11,9 % se platí jako za 11 %. Na každém hektolitru tak pivovar odvede na dani o 32 korun méně.

 

V případě Budvaru a jeho světlého ležáku (11,9 %) je odvedená daň za rok nižší o 23 milionů korun, než kolik by tomu bylo v případě, že by ležák měl skutečnou stupňovitost přesně 12. To je okolo desetiny jeho ročního zisku.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Milan Mikulka
29.03.2012 - 10:29:14

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.