GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Českým vítězem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stal výčepní Ota Haurythun z restaurace U Pinkasů

 

 

Ceskym vitezem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stal vycepni Ota Haurythun z restaurace U PinkasuNejlepším českým výčepním plzeňského ležáku se stal Ota Haurythun z pražské restaurace U Pinkasů v Praze. S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získává možnost uvařit si s plzeňským sládkem Václavem Berkou vlastní várku do své provozovny a v říjnu se utkat s nejlepšími výčepními z dalších zemí v mezinárodním finále sedmého ročníku soutěže. Během slavnostního večera byl zároveň Karlu Gottovi udělen titul Čestný znalec plzeňského piva.

 

Slavný plzeňský rodák Karel Gott, jenž si s oblibou před přídavky na svých koncertech dopřává třetinku chlazené plzně, spolu se starším obchodním sládkem Václavem Berkou poblahopřál novému mistru v čepování a přijal titul Honorary Connoisseur - Čestný znalec. Titul uděluje Plzeňský Prazdroj věrným příznivcům značky Pilsner Urquell, kteří dlouhodobě pomáhají při šíření jejího věhlasu.


„Zvítězit v roce, kdy Pilsner Urquell slaví své 170. výročí, a přijmout blahopřání čestného znalce pana Gotta, to je zvlášť potěšující. Samozřejmě se teď budu připravovat na ostrý souboj se zahraniční konkurencí, ale vyhrát v zemi, kde se plzeňský ležák zrodil, považuju za to nejdůležitější a mám z toho upřímnou radost. Je to už počtvrté za sebou, kdy jsem se dostal do národního finále. Každým rokem jsem se posunul o něco dále a řekl jsem si, že buď letos, nebo nikdy," podělil se o bezprostřední pocity mistr výčepní Ota Haurythun.

 

Osmnáct nejlepších výčepních a barmanů (17 mužů a 1 žena) vzešlo z kvalifikace a přísného výběru odborné poroty. V úvodním testu museli soutěžící prokázat dostatečné teoretické znalosti a důvtip při řešení zadaných úkolů, následně odborná porota inkognito prověřila jejich dovednosti v praxi přímo v restauracích, kde soutěžící působí. Zcela novým prvkem soutěže bylo čepování piva pro tisíce lidí při koncertu skupiny Mandrage na nádvoří plzeňského pivovaru v předvečer finálového klání.


Finalisté se sešli 19. června v plzeňském pivovaru, aby poměřili své dovednosti a znalosti v několika dalších disciplínách. Kromě dokonalé techniky čepování piva Pilsner Urquell na několik způsobů museli soutěžící obstát v náročné prověrce znalostí také z historie a výroby prémiového ležáku. „Porota zároveň velmi přísně posuzuje prezentaci piva, jestli výčepní dokáže přesvědčit o tom, že nabízí pivo s unikátními vlastnostmi, jedinečným postavením
a 170letou historií. To vše by mělo přispět k pivní kultuře a zážitku, s kterým si host tento nápoj vychutnává," doplnil kritéria odborné poroty starší obchodní sládek Václav Berka.


Skvělé druhé místo vybojoval Miloš Protiva z kadaňského Švejk Restaurantu a třetí pozici si svým výkonem zasloužil Tomáš Hrnčíř z Lokálu U bílé kuželky v Praze. O své zkušenosti a znalosti se talentovaní výčepní podělí také na letošním Pilsner Festu, kde si budou moci zájemci osvojit něco z umu mistrů výčepních a kde si také ležák Pilsner Urquell díky svému 170. jubileu zaslouží mimořádnou pozornost.


Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách plzeňského ležáku. Světové finále se uskuteční symbolicky v Plzni 5. října, tedy přesně v místě a dni, kde byl Pilsner Urquell před 170 léty poprvé uvařen. Motivací je kromě titulu mistra světa v čepování také odměna 10 000 eur.


Tři nejlepší čeští výčepní 7. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender


1. Ota Haurythun, restaurace U Pinkasů, Praha


2. Miloš Protiva, Švejk Restaurant, Kadaň


3. Tomáš Hrnčíř, restaurace Lokál U bílé kuželky, Praha

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

25.06.2012 - 10:33:41

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.