Nejlepším českým výčepním plzeňského ležáku se stal Ota Haurythun z pražské restaurace U Pinkasů v Praze. S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získává možnost uvařit si s plzeňským sládkem Václavem Berkou vlastní várku do své provozovny a v říjnu se utkat s nejlepšími výčepními z dalších zemí v mezinárodním finále sedmého ročníku soutěže. Během slavnostního večera byl zároveň Karlu Gottovi udělen titul Čestný znalec plzeňského piva.
Slavný plzeňský rodák Karel Gott, jenž si s oblibou před přídavky na svých koncertech dopřává třetinku chlazené plzně, spolu se starším obchodním sládkem Václavem Berkou poblahopřál novému mistru v čepování a přijal titul Honorary Connoisseur - Čestný znalec. Titul uděluje Plzeňský Prazdroj věrným příznivcům značky Pilsner Urquell, kteří dlouhodobě pomáhají při šíření jejího věhlasu.
„Zvítězit v roce, kdy Pilsner Urquell slaví své 170. výročí, a přijmout blahopřání čestného znalce pana Gotta, to je zvlášť potěšující. Samozřejmě se teď budu připravovat na ostrý souboj se zahraniční konkurencí, ale vyhrát v zemi, kde se plzeňský ležák zrodil, považuju za to nejdůležitější a mám z toho upřímnou radost. Je to už počtvrté za sebou, kdy jsem se dostal do národního finále. Každým rokem jsem se posunul o něco dále a řekl jsem si, že buď letos, nebo nikdy," podělil se o bezprostřední pocity mistr výčepní Ota Haurythun.
Osmnáct nejlepších výčepních a barmanů (17 mužů a 1 žena) vzešlo z kvalifikace a přísného výběru odborné poroty. V úvodním testu museli soutěžící prokázat dostatečné teoretické znalosti a důvtip při řešení zadaných úkolů, následně odborná porota inkognito prověřila jejich dovednosti v praxi přímo v restauracích, kde soutěžící působí. Zcela novým prvkem soutěže bylo čepování piva pro tisíce lidí při koncertu skupiny Mandrage na nádvoří plzeňského pivovaru v předvečer finálového klání.
Finalisté se sešli 19. června v plzeňském pivovaru, aby poměřili své dovednosti a znalosti v několika dalších disciplínách. Kromě dokonalé techniky čepování piva Pilsner Urquell na několik způsobů museli soutěžící obstát v náročné prověrce znalostí také z historie a výroby prémiového ležáku. „Porota zároveň velmi přísně posuzuje prezentaci piva, jestli výčepní dokáže přesvědčit o tom, že nabízí pivo s unikátními vlastnostmi, jedinečným postavením
a 170letou historií. To vše by mělo přispět k pivní kultuře a zážitku, s kterým si host tento nápoj vychutnává," doplnil kritéria odborné poroty starší obchodní sládek Václav Berka.
Skvělé druhé místo vybojoval Miloš Protiva z kadaňského Švejk Restaurantu a třetí pozici si svým výkonem zasloužil Tomáš Hrnčíř z Lokálu U bílé kuželky v Praze. O své zkušenosti a znalosti se talentovaní výčepní podělí také na letošním Pilsner Festu, kde si budou moci zájemci osvojit něco z umu mistrů výčepních a kde si také ležák Pilsner Urquell díky svému 170. jubileu zaslouží mimořádnou pozornost.
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách plzeňského ležáku. Světové finále se uskuteční symbolicky v Plzni 5. října, tedy přesně v místě a dni, kde byl Pilsner Urquell před 170 léty poprvé uvařen. Motivací je kromě titulu mistra světa v čepování také odměna 10 000 eur.
1. Ota Haurythun, restaurace U Pinkasů, Praha
2. Miloš Protiva, Švejk Restaurant, Kadaň
3. Tomáš Hrnčíř, restaurace Lokál U bílé kuželky, Praha
25.06.2012 - 10:33:41
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...