GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Nefiltrované pivo: uměle zakalené a cezené filtrem

 

 

ilustracni fotoV pivu sice nejsou živé kvasinky, ale výrobci tím předpisy neporušují. Třeba Staropramen má typické zakalení jen díky jablečnému extraktu.

 

Nefiltrovaná piva jsou stále populárnější, ale pod tímto označením se prodávají dosti odlišné nápoje. Mikrobiologický rozbor, který pro HN provedli pivovarničtí specialisté z pražské Vysoké školy chemicko-technologické ukázal, že jako "nefiltrovaná" se prodávají i piva uměle zakalená či bez živých kvasinek.


Takový je například ležák od Staropramenu - při testu neobsahoval ani jedinou živou kvasinku. Pivo totiž prošlo pasterací, která je zahubila. Zatímco tím, že je pivo nefiltrované, se pivovar chlubí velkými písmeny na přední části lahve, informaci o pasteraci umístil drobným písmem na zadní etiketu mezi složení nápoje a adresu výrobce.


Proti legislativě se tím však neprohřešuje. Vyhláška ministerstva zemědělství se totiž omezuje jen na konstatování, že pivo je nefiltrované "pokud nebyla provedena filtrace". Další parametry neomezuje. A výrobci volných mantinelů využívají. "Podle zákona je takovéto pivo v pořádku. Na druhou stranu - většina zákazníků od nefiltrovaného piva čeká, že tam bude spousta kvasinek. A drtivá většina nefiltrovaných piv na českém trhu také kvasinky obsahuje, a to ve značném množství," komentuje pivo od Staropramenu Honza Kočka, provozovatel respektovaného serveru Svetpiva.cz. Jeho slova potvrzuje i značná koncentrace kvasinek v ostatních pivech, která HN nechaly testovat.


Pasterování piva je výhodné z obchodních důvodů: vydrží déle. Lahev nefiltrovaného od Staropramenu vydrží 180 dní, stejně jako jejich běžné pivo. Navíc není třeba jej důsledně uchovávat v chladu, což prodejci ocení - mohou lahve snáze skladovat. Živé kvasinky potřebují jemnější zacházení.


Právě kvasinky jsou důvodem, proč bývají nefiltrovaná piva zakalená. Přitom pivu od Staropramene zákal nechybí - způsobuje jej přidaný jablečný extrakt, který, na rozdíl od kvasinkového zákalu, neklesá ke dnu lahve a visí v něm bez hnutí. Sládek Staropramenu Zdeněk Lux o podrobnostech receptury nechce mluvit, považuje ji za výrobní tajemství. "Trvalo nám dlouho, než jsme postup vyladili, jsem na výsledek skutečně pyšný. K nefiltrovanému pivu zákal patří," říká o pivu, kterého prodají tisíce půllitrů měsíčně.


Proč vlastně velké pivovary nefiltrovaná piva začaly nabízet? "Je to marketingový tahák. Lidé na něj slyší a rádi jej koupí. Výrobce se nálepkou nefiltrované sveze na módní vlně," vysvětluje Honza Kočka.


Nefiltrovaná piva začal nabízet již před několika lety humpolecký Bernard. Jenže i jeho sváteční ležák vzbudil v testu pochybnosti. "Nejprve jej přefiltrujeme a potom přidáme nefiltrované pivo s živými kvasinkami," uvedl sládek a spolumajitel pivovaru Josef Vávra.


Jenže pokud vyhláška říká, že nefiltrované pivo je takové, u něhož nebyla provedena filtrace, tak by ležák od Bernardu neměl být prodáván jako nefiltrovaný.


Státní zemědělská a potravinářská inspekce už začala případ vyšetřovat. "Pokud se ukáže, že je toto pivo směsí filtrovaného a nefiltrovaného, je pro něj označení nefiltrované nepřesné. Není však klamavé," řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. "Ovšem je-li to tak, bude pivovar musel označení upravit," doplnil.


Napříště by se tak nefiltrované pivo od Bernarda mohlo prodávat třeba jako "pivo s příměsí nefiltrovaného piva".

 


Výsledky testu

 

Staropramen nefiltrovaný
pasterováno/nefiltrováno/ neobsahuje živé kvasinky


Sváteční ležák Bernard
nepasterováno/filtrováno a poté smícháno s nefiltrovaným pivem/obsahuje živé kvasinky


Hubertus 12 nefiltrovaný
nepasterováno/nefiltrováno/ obsahuje živé kvasinky


Nefiltrovaný ležák Gambrinus
nepasterováno/nefiltrováno/ obsahuje živé kvasinky


Rychnovská kněžna
nepasterováno/nefiltrováno/ obsahuje živé kvasinky

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
26.06.2012 - 09:51:25

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.