GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Nové značky piv přišly oklikou přes Rusko

 

 

ilustracni fotoNové značky piv přišly oklikou přes Rusko

 

Pivovar Bakalář začal v Česku prodávat dvě dosud exportní značky. Domácí odbyt pivovarů stagnuje, roste spíš jen export a pivní limonády.

 

Do českých hospod a obchodů přichází nové značky piv. Rakovnický pivovar Bakalář u nás začal prodávat piva Pražačka a Černovar, která byla jako privátní značky dosud určena výhradně na export, a to především do rusky mluvících zemí. Bakalář je vaří od loňska, největší ruský importér piv, společnost Russian Tradition Group, si je roky předtím nechával vařit v Protivíně a v budějovickém Samsonu.

Pražačka a Černovar jsou pravděpodobně jediné pivní značky v Česku, které si u nás nechává vařit zahraniční firma a prodává je na svém trhu. "Máme na rozšíření produkce dostatečné kapacity a chceme zkusit nabídnout tyhle dosud výhradně exportní značky i u nás," říká generální ředitel Bakaláře Pavel Gregorič - muž, který do roku 2007 šéfoval Královskému pivovaru Krušovice a předtím roky působil v Plzeňském Prazdroji.

Právě značky Pražačka a Černovar pomáhají letos Bakaláři k nevídanému nárůstu produkce - z loňských 40 tisíc hektolitrů na předpokládaný minimálně dvojnásobek. Celý český pivní trh přitom roste letos jen sotva znatelně, o více jak jedno procento.

Ztrátového a technologicky zaostalého Bakaláře (dnes s názvem Tradiční pivovar v Rakovníku) koupila v roce 2010 na Kypru registrovaná společnost Growthway Investments, která okamžitě investovala do modernizace. Rakovnický pivovar vyváží nyní zhruba tři čtvrtiny své produkce a z toho více než polovinu tvoří značky Pražačka a Černovar - které jdou kromě Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu i do Izraele nebo Skandinávie. Výstav může Bakalář zvyšovat až ke kapacitě 150 tisíc hektolitrů, ale silný konkurenční trh jen těžko dovolí podle lidí z branže dosáhnout až takové hodnoty.

Vývoz piva do Ruska tvoří 5,5 procenta celkového exportu českých pivovarů, jde o pokles oproti osmiprocentnímu podílu v roce 2008. Tehdy se do Ruska dovezlo ze všech zemí přes 800 tisíc hektolitrů piva, z toho 300 tisíc z Česka, které je největším dodavatelem na tamní trh. Přestože dodávky do Ruska od té doby klesly, zůstává Rusko nadále po Německu, Slovensku a Velké Británii čtvrtým největším odbytištěm českých piv.

A význam ruského trhu podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého opět roste. "Jde o velmi citlivý trh. České pivo má v Rusku obrovskou prestiž, patří mezi nejdražší. Toho využívají i mnozí tamní producenti, kteří vaří různé napodobeniny českých piv. Roste ale vliv movitějších lidí a to je právě naše příležitost," říká Veselý.

Export je pro tuzemské pivovary záchranou v situaci, kdy domácí spotřeba klesá. Za roky 2009 a 2010 se celkový odbyt českých pivovarů propadl o téměř 15 procent - v roce 2010 klesly prodeje pivovarů dohromady na 17,6 milionu hektolitrů, z toho export klesl na 3,3 milionu hektolitrů. Loni si pivovary poněkud polepšily, uvařily celkem o 2,7 procenta piv více, export vzrostl o čtyři procenta. Letošek, alespoň podle odhadu svazu pivovarů za první pololetí, bude o něco horší. Meziročnímu poklesu zabrání kromě lepšího exportu také nový hit mezi konzumenty - radlery, tedy směsi piva s limonádou, jejichž prodeje závratně rostou - byť dosud z malých objemů.

Uvádění nových značek na český trh a pivní inovace jsou dalším opatřením, kterým se pivovary snaží zastavit pokles spotřeby. Například nové receptury zavedla před časem pro své značky krušovického piva skupina Heineken, lídr pivovarnického trhu Plzeňský Prazdroj přišel letos s novým Gambrinusem i pšeničným pivem Fénix.


Český pivní trh

 

18 mil. HEKTOLITRŮ

piva uvařily loni celkem pivovary v Česku. Jde o meziroční nárůst o 2,7 %. Před pěti lety činil ale celkový výstav téměř 20 milionů hl.

3,4 mil. HEKTOLITRŮ

piva vyvezly loni celkem pivovary z Česka. Nejvíc Plzeňský Prazdroj (890 tisíc hl) a Budějovický Budvar (650 tisíc hl).

520 ZNAČEK

piv se podle odhadu svazu pivovarů prodává dnes v Česku. Nejvíc jich nabízí minipivovary (těch celkem funguje na 140), menší počet značek piv pochází z produkce celkem 48 průmyslových pivovarů.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

03.08.2012 - 08:18:29

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.