GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Mobilní kontejnerové minipivovary a kalkulátor minipivovarů

 

 

 

 

Minipivovary dobyvaji cesky trhMinipivovary se v posledních letech staly fenoménem nejen českého gastronomického trhu. Stará generace konzumentů piva, která se dělila prakticky jen na konzumenty „desítky" a „dvanáctky" a bylo jim jinak celkem jedno, které pivo si objednají, pomalu odchází do důchodu. Pro mladší již není každodenní vysedávání v restauracích „po šichtě" jedinou příležitostí k trávení volného času. Zájem hostů se přesouvá od „co nejvíc jakéhokoli piva za co nejnižší cenu"  k jiným prioritám. Novodobí čeští pivaři vyhledávají kvalitnější chuťové zážitky a prostředí evokující hrdost na naše národní tradice. A právě tyto ingredience jim jsou schopny malé restaurační pivovary v plné míře nabídnout.

 

 

Minipivovary dobývají český trh

 

Málem zapomenutá tradice vaření piva přímo v hospůdkách zažívá v dnešní době renesanci. Zatímco ještě před pár lety byla restaurace s vlastním minipivovarem spíše raritou, dnes začínají provozovatelé stravovacích zařízení a hospod vnímat rozrůstající se síť minipivovarů jako vážnou konkurenci. Není divu - jeden minipivovárek dokáže v letních dnech doslova vysát turisty ze širokého okolí. Zvláště cykloturisté zareagovali na vznik minipivovarů velmi citlivě. Dříve vyrážely stovky cyklistů a turistů k různým cílům, přičemž se zastavovali na pivo cestou jaksi neplánovaně - jednou zastavili v této a jindy zase v jiné hospůdce. Každý provozovatel si tak přišel na své. Dnes se restaurace s minipivovary stávají oblíbenými cíli cyklistů, pěších turistů, ale i mototuristů samy o sobě. Není už vůbec výjimkou, že skupina cyklistů či rodina plánuje trasu výletu již dopředu jako přesuny mezi jednotlivými minipivovary, přičemž veškeré další hospody po cestě bez zájmu míjejí. To se samozřejmě citelně promítá v tržbách všech ostatních provozovatelů restaurací.

Situace na trhu vede provozovatele restauračních podniků k 

tomu, že prakticky každý z nich dnes přemýšlí o pořízení vlastního restauračního minipivovaru, a nebere tuto úvahu jen jako jednu z mnoha možností rozvoje podniku - spíše jako nezbytný krok k přežití v konkurenčním prostředí.

 

 

Vlastní minipivovar nemusí být nedostupnou vizí

 

 

Kde ale takový minipivovar pořídit ? Na českém trhu nabízí výstavbu minipivovarů řada firem. Často jsou však ceny pivovarských kompletů pro malé živnostníky doslova astronomické. Ne vždy však musí být pravidlem, že k pořízení minipivovaru musí hospodský nejprve prodat dům ... existují i výrobci, respektující specifické české prostředí, a nabízející kvalitní řešení minipivovaru za rozumnou cenu, s krátkou návratností investice - často i do dvou let.

 

Jedním z tradičních výrobců a dodavatelů českých minipivovarů je firma Mobilní pivovary s.r.o. z Ostravy. Její hlavní činností je výroba minipivovarů zejména menšího a středního výstavu, určených především pro majitele restaurací, hotelů, zábavních center a dalších stravovacích zařízení. Mezi hlavní produkty firmy patří vestavné minipivovary, tj. pivovarské technologie určené k vestavění do objektu restaurace, a dále pak mobilní minipivovary, které jsou kompletně zabudované do kontejnerových skříní.

 

Minipivovary dobyvaji cesky trh

Vestavné minipivovary

 

 

Vestavné minipivovary jsou vhodné pro zákazníky, kteří jsou zároveň majitelé objektu restaurace, a mají zde k dispozici určitý prostor pro zastavění pivovarské technologie. Varna, což je část pivovaru, v níž probíhá první fáze výroby piva, se často umísťuje přímo do restaurace. Tady se pak stává nejen pracovištěm sládka, ale také vítanou atrakcí pro návštěvníky restaurace, kteří mohou při konzumaci typicky českého piva pozorovat, jak se pivo před jejich zraky vyrábí. Chlazený blok pivovaru, kde probíhá kvašení a zrání piva, se pak obvykle umístí do sklepních prostor objektu.

 

Hlavní výhodou vestavného minipivovaru je především výrazný marketingový účinek - jen málokdo odolá možnosti posedět u sklenice plného nefiltrovaného piva a přitom se pasívně zúčastnit jeho výrobního procesu. Výroba piva je fascinující záležitostí a vaření piva přímo před hosty i následná exkurze do pivovarského sklepa jsou zážitkem, na který se nezapomíná.

 

 

 

Mobilní minipivovary

 

 

Mobilní minipivovary jsou naopak výhodným řešením všude tam, kde není možné technologii minipivovaru zabudovat do objektu restaurace. Důvodem může být například nedostatek volného prostoru uvnitř restaurace anebo třeba skutečnost, že provozovatel restaurace není majitelem objektu a nemůže provádět v restauraci rozsáhlé rekonstrukce. Výrobce zabuduje pivovarskou technologii do kontejnerové skříně, případně do několika kontejnerů, které pak přiveze na místo a usadí vedle restaurace. Zde se připojí na dodávku vody a elektřiny, vyřeší odvod  tekutého odpadu do kanalizace a zajistí přívod vyrobeného piva do restaurace.

 

 

Mobilni minipivovar

 

 

Mobilni minipivovar

 

 

 

 

Mezi výhody kontejnerového minipivovaru patří zejména jeho nezávislost na konkrétní restauraci (provozovatel si může minipivovar kdykoli odvézt na jiné místo), jeho kompletní výroba, montáž a odladění již ve výrobním závodě, a také skutečnost, že rozšíření restaurace o minipivovar nebude pro zákazníka znamenat několikaměsíční přerušení provozu a stavební rekonstrukci restaurace.

 

 

Minipivovar jako stavebnice

 

 

Oba typy minipivovarů mohou být také vzájemně zkombinované. Jestliže si provozovatel restaurace přeje umístit varnu do místnosti pro hosty, ale nemá prostor pro umístění chlazené části, pak se varna vyrobí jako vestavná, kdežto chlazený blok se zabuduje do kontejneru. Případně může být varna umístěná v kontejneru, kdežto kvasné nádoby a ležácké tanky se umístí do sklepních prostor pod restaurací.

 

Modulární koncepce umožňuje snadné postupné rozšiřování minipivovaru. Provozovatel začne s menším minipivovarem, jehož výrobní kapacita pokryje současný zájem zákazníků o pivo. Jestliže provozovatel nezanedbá propagaci nabízeného produktu a vyrábí pivo přesně tak, jak ho to naučil zkušený sládek, obvykle začne být restaurace brzy vyhledávána hosty z dalekého okolí a návštěvnost restaurace vzrůstá. Provozovatel si teprve poté objedná další modul kontejneru s kvasnými káděmi a ležáckými tanky, který ze dne na den rozšíří kapacitu pivovaru bez jakýchkoli investic do stavební konstrukce restaurace.

 

 

 

Mobilni minipivovar

 



Vyplatí se Vám vlastní minipivovar ? Spočítejte si to za 5 minut

 

 

Patříte mezi ty, kteří uvažují o pořízení vlastního minipivovaru, ale pořád si nejsou jistí, jestli se jim ekonomicky vyplatí ? Spočítejte si to.

Na stránce http://www.mobilnipivovary.cz/kalkulator-minipivovaru/ najdete jednoduchý kalkulátor minipivovarů, který na základě několika vložených údajů ihned spočítá nejen pořizovací cenu minipivovaru, optimálního pro vaše podmínky, ale také propočítá a graficky zobrazí finanční analýzu jeho provozu na 10 let dopředu.

Každý zájemce o minipivovar si tak může navrhnout vlastní konfiguraci minipivovaru a přesvědčit se tak o míře rizika a očekávaných přínosech svého projektu.

 

 

Vestavné a mobilní minipivovary vyrábí dodává firma Mobilní pivovary s.r.o., Výstavní 1928/9 , 702 00 Ostrava

Kontakt: Bc. Aleš Jakimov , telefon +420 737 241 269, e-mail : info@mobilnipivovary.cz

Webové stránky http://www.mobilnipivovary.cz

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

06.04.2013 - 16:07:08

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.