GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Jan Kropáč, Mistr výčepní 2014: Pečovat o české pivo není klišé, ale náš společný úkol se sládky

 

 

Jan Kropac, Mistr vycepni 2014: Pecovat o ceske pivo neni klise, ale nas spolecny ukol se sladkyJan Kropáč z restaurace Modrá Ryba v Praze se stal absolutním vítězem v pivní soutěži Mistr výčepní 2014 organizovanou plzeňským pivovarem Gambrinus. Tříčlenná odborná porota složená ze sládků a kontrolora kvality piva jeho výkon vyhodnotila jako nejlepší a osobně ho obdarovala 30l dřevěným soudkem Nefiltrovaného Gambrinusu a certifikátem opravňujícího užívat titul Mistr výčepní 2014. Finále v pivovaru Gambrinus se zúčastnilo 24 nejlepších výčepních z regionálních kol. Celkem se soutěže zúčastnilo 298 výčepních z celé republiky.


Všichni finalisté absolvovali písemný test a praktickou zkoušku ve správném čepování a servírování piva. „V průběhu soutěže jsme se setkali s velkou dávkou pozitivních ohlasů ze strany majitelů restaurací a výčepních, což nás velmi těší. Jsme rádi, že soutěž přispěla k dobré pověsti českého piva a ke zvýšení prestiže řemesla českého výčepního jako jednoho ze symbolů naší pivní kultury," říká Pavel Zítek, obchodní sládek pivovaru Gambrinus a dodává: „Součástí finálového dne byla také prohlídka pivovaru Gambrinus a přiblížení tajemství výroby tradičního českého piva s výkladem zkušeného sládka. Výčepní si ověřili i své degustační schopnosti a načerpali zásadní informace pro své zákazníky."


Z výhry se mohou radovat i štamgasti


Letošní vítěz soutěže Jan Kropáč pochází z Prahy. Už 15 let je výčepním, aktuálně v pivnici a restauraci Modrá Ryba. Z výhry se v reprezentačních prostorech pivovaru Gambrinus neradoval pouze on, ale také jeho rodina, která ho po celou dobu výrazně podporovala. „Pro mne osobně je získání titulu Mistr výčepní 2014 životním úspěchem, protože konkurence byla nesmírně kvalitní a o vítězství rozhodovaly skutečně detaily. Ukázalo se, že výčepní musí mít nejen praktické, ale i teoretické znalosti, které se váží k výrobě, kvalitě a historii českého piva. Náš výkon za pípou a řízná chuť piva rozhoduje o tom, zda se k nám host vrátí nebo půjde jinam. Cílem nás výčepních je, aby pivo bylo v naších hospodách stejně kvalitní jako v pivovaru."

 

 

Poř.

Jméno a příjmení

Region

Hostinec

1.

Jan Kropáč

Praha

Modrá Ryba

2.

Aleš Bleha

Předboj

Restaurace U Svobodů

3.

Pavel Toman

Ústí nad Orlicí

Restaurace Sport Music Club

 

Vítěz letošního klání v oboru výčepní se může mimo jiné těšit také na uspořádání oslavy, kterou mu zorganizuje přímo pivovar. Prestižní pro něj bude jistě i čepování piva Gambrinus na koncertu Lucie v plzeňském amfiteátru Lochotín.

 

Mistr výčepní vzešel z klání čtyřiadvacítky finalistů včetně jedné ženy. Finalisté se probojovali mezi nejlepší z několika set přihlášených výčepních v osmi regionálních kolech, ve kterých své umění předvedlo celkem 298 výčepních z celé republiky. Papírově nejzkušenějším finalistou byl vítěz severočeského finále Václav Poustka, který čepuje správnou míru už 29 let. Nejmladším vyzyvatelem se stal devatenáctiletý Jan Štěpán Vanya z Karlovarska. Mezi nejlepšími nechyběla ani žena - Gabriela Hochgesandtová z Opavy, výčepní restaurace Sport a finalistka severomoravského kola.

 

Pět znaků správně načepovaného piva


  • je správně vychlazené - teplota piva je 7° C
  • má říz (není mdlé, nestálo dlouho na pultu, sud nezůstal přes noc bez tlaku)
  • má hustou krémovitou pěnu, bez viditelných bublin
  • neřetízkuje (pokud ano příčinu lze hledat v nečisté sklenici nebo čepováním do suché, poškozené sklenice)
  • pěna padá pomalu a kroužkuje (znak dobře načepovaného piva a umyté sklenice)

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

18.03.2014 - 21:21:07

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.