GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.09.2018, svátek má Jaromír
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Budějovický Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele

 

 


Budejovicky Budvar uvaril specialni pivo z cerstveho chmeleV pátek 29. srpna proběhla ve varně pivovaru Budějovický Budvar, n. p. mimořádná událost. Z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku, které byly jen několik hodin předtím načesány na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany, byly uvařeny dvě speciální várky (800 hektolitrů) šestnáctistupňového piva BUD B:STRONG. To je dvojnásobek objemu, který byl uvařen loni. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání (200 dnů) dosáhne pivo z čerstvého chmele konzumní zralosti až ve druhé polovině března 2014. K dispozici bude ve vybraných restauracích nejen v České republice, ale i v několika dalších zemích.

 

Pod dohledem mistra varny Budějovického Budvaru a dalších představitelů pivovaru byly v pátek 29. srpna uvařeny dvě speciální várky piva s použitím čerstvých chmelových hlávek. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru použili letos čerstvý chmel teprve potřetí v historii. Budvar je zřejmě jediným větším českým pivovarem, který z čerstvého chmele vaří.

 

Chmel odrůdy žatecký poloraný červeňák dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Celkem bylo potřeba 800 kg čerstvých hlávek, které byly sklizeny v dopoledních hodinách na chmelnici „U Splavu", ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka" u chmelařské obce Blšany. Při sklizni chmele přímo na poli pomáhali mistr varny Ing. Aleš Dvořák, specialista řízení jakosti piva Ing. Petr Košin, Ph.D. a PR manažer Ing. Petr Samec, Dr. z Budějovického Budvaru. Většina hlávek byla otrhána na česačce, která stojí v těsné blízkosti chmelnice "U Splavu". „Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým vzdáváme hold naší klíčové surovině. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni," říká Ing. Aleš Dvořák, mistr varny z Budějovického Budvaru.

 

V podvečer 29. 8. byly z čerstvého chmele uvařeny dvě várky speciálního piva BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. "Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinové pánve ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným," vysvětluje Aleš Dvořák.

 

„Letos jsme z čerstvých hlávek uvařili dvě várky, celkem tedy 800 hektolitrů. To je dvojnásobek loňského objemu. Vycházíme tím vstříc velkému zájmu pivních fajnšmekrů i našich obchodních partnerů o tento druh piva. Počítáme s exportem do několika zemí," vysvětluje Aleš Dvořák. Pivo uvařené 29. srpna 2014 budou lidé moci ochutnat až ve druhé polovině března 2015, neboť doba zrání piva BUD B:STRONG je 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů.

 

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několik dnů," uzavírá Aleš Dvořák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

06.09.2014 - 00:20:05

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.