GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovarníci a sladovníci jednali o budoucnosti tuzemského pivovarského sektoru

 

Členové Českého svazu pivovarů a sladoven na své 41. valné hromadě jednali o budoucnosti pivovarského sektoru v České republice. Jedním ze stěžejních bodů bylo projednání vlivu nedávno zvýšené spotřební daně na pivo na jeho prodej a ekonomický dopad především na tuzemské pivovary. Přednesená rámcová analýza Český trh s pivem, kterou prezentovala společnost PriceWaterhouseCoopers, jasně prokázala, že zvýšením spotřební daně o 0,40 Kč na půllitr poklesne spotřeba piva v důsledku cenové elasticity v hodnotovém vyjádření o 1,4 mld. Kč. Pokles spotřeby piva by následně ovlivnil zaměstnanost v pohostinských službách a pivovarech. To by ve svém důsledku představovalo dodatečné a oportunní náklady na státní rozpočet ve výši téměř 1,2 mld. Kč. Skutečný celkový efekt navýšení spotřební daně na pivo na státní rozpočet je předpokládán ve výši dodatečných příjmů v rozmezí pouhých 43-82 mil. Kč.

 

interier maleho pivovaru - ilustrační foto

 

„Studie potvrdila to, co již na trhu od počátku roku pozorujeme. Zvýšení cen piva v důsledku uvalené daně snížilo poptávku jak v obchodech, tak v restauracích o více než 10 %," uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS. „To je nepříjemná zpráva nejen pro pivovarský sektor, ale i odvětví, která jsou na prodeji piva bezprostředně závislá - obchody, a zejména restaurace. Nezbývá nám nic jiného než trpělivě a soustavně, především na základě zpracovaných studií, státní správě i legislativcům vysvětlovat, že toto opatření nepřináší kýžený efekt a je jednoznačně kontraproduktivní," dodal Jan Veselý.

 

V průběhu zasedání valné hromady byly projednány také důsledky nedávné komunikační kampaně Plzeňského Prazdroje „Žijeme českým pivem!" na pivovarský sektor. Představitel Plzeňského Prazdroje pivovarníky ubezpečil, že firma s podobnou kampaní již v budoucnu nepočítá. Svaz také zvažuje formy spolupráce se stále se zvyšujícím počtem restauračních pivovarů, jejichž počet se blíží k číslu 85.

 

Značná pozornost byla věnována podpoře a propagaci zodpovědného přístupu ke konzumaci, prodeji a marketingu piva a s tím souvisejícím vzděláváním. Snaha o samoregulaci může vést k tomu, že se tak podaří předejít zavedení restrikcí a pravidel ze strany světových a evropských organizací, jako jsou WHO a EU, ale též státu. V letošním roce pokračuje projekt „Domluvme se!" Je zaměřen na mladé lidi ve věku 18-35 let. Hlavním posláním je zdůraznit, že alkohol za volant nepatří. Cílem je, aby jeden z posádky vozidla při jízdě za zábavou nepil alkohol a tak byl zajištěn bezpečný návrat mladých lidí. Novinkou pro letošní rok je vzdělávací kampaň „Pobavme se o alkoholu" zaměřená proti konzumaci alkoholu a orientovaná na cílovou skupinu dětí ve věku 12-13 let, jejich učitele a rodiče, která probíhá ve školách.

 

Valná hromada přijala rezignaci Ing. Jiřího Fuska, místopředsedy ČSPS, v souvislosti s ukončením jeho pivovarských aktivit. Jako výraz ocenění jeho činnosti a zásluh mu byl předán děkovný dopis předsedy svazu. Na svůj post v předsednictvu rezignoval rovněž Ing. Václav Berka z Plzeňského Prazdroje, a. s., který byl nahrazen PhDr. Ivanem Baloghem z téže společnosti.

 

Předchůdce dnešního Českého svazu pivovarů a sladoven byl založen v roce 1873 a v současné době sdružuje 27 pivovarských společnosti, 8 sladoven a 18 přispívajících členů, kteří zastupují společnosti, jako jsou vědecké a vzdělávací instituce, výrobci zařízení a technologií v pivovarství a sladařství, firmy vyrábějící sklo, tiskárenské závody a další subjekty.

 

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

14.06.2010 - 14:07:46



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 2 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.