GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Akcionáři Pivovarů Staropramen uskutečnili fúzi tří propojených firem

 

Akcionáři Pivovarů Staropramen uskutečnili fúzi tří propojených firemNoví majitelé Staropramene investoři z CVC Capital Partners zjednodušili systém propojených spoleností, navázaných na tuto investiční společnost. Ze tří firem - Malvil Consulting, Starbev Czech Republic a Pivovarů Staropramen vznikla na dnešní mimořádné valné hromadě jedna.

 

TagyPodle členky představenstva a ředitelky právního oddělení Pivovarů Staropramen Edity Šilhánové nemá fúze žádný dopad na běžný chod společnosti. „Fúzí dojde ke zjednodušení akcionářské struktury po změně vlastníka naší společnosti. Nová nástupnická společnost ponese nadále název Pivovary Staropramen a.s," uvedla Šilhánová.


Malvil je podle ní společnost, která v současné době nevyvíjí žádné obchodní aktivity a fúze se účastní z formálních důvodů. Pivovary Staropramen tak po spojení tří společností zůstávají členem skupiny Starbev, která sídlí v nizozemském Amsterdamu, a kterou ovládá investiční společnost CVC Capital Partners.


Název společnosti Pivovary Staropramen vznikl v roce 2003, kdy tehdejší majitel belgický koncern Interbrew takto přejmenoval podle pivní značky vlajkové lodi tehdejší Pražské pivovary.


Nynější fúze je dalším krokem po loňské změně vlastníka Staropramene. O jeho prodeji a prodeji pivovarů v dalších východoevropských zemích vyjednával další z majitelů a jednička světového pivního trhu koncern Anheuser Busch - Inbev (AB Inbev) skoro rok.


Loni v říjnu oznámil, že kupcem se stává investiční společnost soukromého kapitálu CVC Capital Partners. Jedna z největších private equity firem na světě získala Staropramen spolu s pivovary v dalších sedmi zemích za 2,23 miliardy dolarů, tedy v přepočtu zhruba 38,6 miliardy korun.


CVC touto svou první akvizicí v regionu střední a východní Evropa získala přístup ke značkám jako je Staropramen, Ostravar, chorvatská jednička trhu Zagrebačka pivovara, bulharská Kamenitza nebo rumunský Bergenbier. K tomu ještě další pivovary v Srbsku, Maďarsku, Černé Hoře a Bosně a Hercegovině - všechny celkem s produkcí 15 miliónu hektolitrů. Ty se hned staly součástí skupiny Starbev, ovládané investory z CVC.


Pivovarům Staropramen s podniky v Praze a Ostravě klesla loni poprvé za posledních šest let produkce. A hned o sedm procent na tři milióny hektolitrů. Celý tuzemský trh se vlivem krize a klesající spotřeby propadl o necelých šest procent. Pivovary Staropramen přitom dokázaly udržet srovnatelné tržby - přes čtyři miliardy korun a výrazně zvýšit zisk - na 720,5 miliónu korun z předloňských 290 miliónů.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
05.07.2010 - 08:49:32



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 7 plus 7 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.