GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Stát hledá způsob, jak "podojit" Budvar

 

ilustracni fotoTransformace státního pivovaru má přinést státní kase stamiliony. Někteří právníci varují, že změna na akciovku je riziková a zbytečná.

 


Stovky milionů korun by mohl stát získat z nerozděleného zisku národního podniku Budějovický Budvar. Ministerstvo zemědělství tvrdí, že stát ale může čerpat volné prostředky ze "svých" státních podniků jen jejich převodem na akciovou společnost - tedy formou dividend.


A tak je první na řadě Budvar, kde proces změny právní formy na akciovou společnost začal už před časem. Ministerstvo chce teď co nejdřív dokončit tuto transformaci, kterou už zahájila - ale posléze s odkazem na rizika s převodem duševního vlastnictví Budvaru pozastavila - Topolánkova vláda.


Tehdy bylo cílem Budvar jako akciovku prodat. Teď se zatím o privatizaci nemluví. Na účtech státních podniků ale leží miliardy volných prostředků, ze kterých chce stát teď v čase akutních rozpočtových škrtů získat co možná nejvíc peněz.


"Forma státního nebo národního podniku znemožňuje využít volných zdrojů na účtech těchto podniků a zapojit je do rozpočtu," vysvětluje mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková, proč se nový šéf resortu Ivan Fuksa rozhodl oprášit a uspíšit transformaci Budvaru.


Tento čtvrtý největší pivovar v Česku má momentálně k dispozici 1,5 miliardy nerozděleného zisku. Další miliardy mají k dispozici největší státní podniky, jako jsou Lesy ČR nebo Česká pošta. U nich ale s transformací stát ještě ani nezačal.


Má to ale háček. Ministerstvo zemědělství jako zakladatel Budvaru vychází z analýzy transformačních poradců z najaté advokátní kanceláře Kříž a Bělina. Podle nich je k převodu na akciovku nutný zvláštní zákon.


Jiní experti jsou ale přesvědčeni, že nic takového nutné není a že stát může čerpat zisky ze státních podniků do státního rozpočtu už podle dnes platné legislativy - konkrétně zákonu o státním podniku. Akorát, že to nedělá.


Například podle ředitele Ústavu státu a práva Akademie věd ČR Jana Bárty je transformace neúměrná finančním nákladům a zbytečně riskantní při určení nástupnictví ve vyhraných známkoprávních sporech s americkým pivovarnickým gigantem Anheuser Busch.


"Zakladatel - to je vždy to které ministerstvo - při schvalování účetní závěrky rozhoduje o rozdělení použitelného zisku. Stačí, aby rozhodlo, že použitelný zisk - nebo jeho část - se odvede do státního rozpočtu," říká Bárta.


Co s tím? Ministerstvo prý celou věc může ještě zvážit. "Doporučení transformačního poradce hovoří o nutnosti zvláštního zákona, jakékoliv další expertní posudky nebo názory ale ministerstvo samozřejmě uvítá a bude se jimi zabývat," reaguje Dvořáčková.


Lidé z Budvaru plány nekomentují. "S novým ministrem jsme o podrobnostech ještě nemluvili," vyhýbá se odpovědi ředitel Jiří Boček.


Státních podniků jsou u nás desítky, patří k nim společnosti jako Lázně Darkov, Rudné doly Příbram, Letecké opravny Kolín, Národní hřebčín Kladruby, Sigma Hranice, Povodí Vltavy a další včetně největších, jako jsou Lesy ČR a Česká pošta.


O transformaci na akciovku se dosud mluvilo snad jen v případě pošty, ale stát - s výjimkou Budvaru - dosud žádné konkrétní kroky nepodnikl.


Budvar v číslech


1,5 mld.
korun nerozděleného zisku má podle výroční zprávy za rok 2009 k dispozici Budějovický Budvar. Za posledních deset let klesl jeho čistý zisk jen jednou pod 100 milionů korun.


1,28 mil.
hektolitrů piva uvařil loni Budvar. Tržním podílem 7,1 procenta jde o čtvrtý největší pivovar v ČR. Skoro polovinu své produkce vyváží.


20 mld.
korun - zhruba na takovou částku odhadovali analytici před dvěma lety v souvislosti s chystanou privatizací hodnotu pivovaru a jeho ochranných známek.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
11.08.2010 - 09:28:47



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 10 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.