GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.12.2019, svátek má Albína
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovary i sladovny zaznamenaly v roce 2009 nižší pokles produkce, než se původně očekávalo

 

Pivovary sdružené v Českém svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) vyrobily v roce 2009 o 5,9 % piva méně ve srovnání s rokem 2008. Produkce pro tuzemsko se snížila o necelých 5,9 %. Výrazně poklesla produkce výčepních piv, kterých pivovary vyrobily o 10,3 % méně. Naopak, ležáky zaznamenaly vzestup poptávky, byť jen nepatrný. V roce 2009 se jich vyrobilo o necelých 0,3 % více než v roce 2008. Poprvé za posledních 10 let poklesla produkce nealkoholického piva, jehož se vyrobilo o 1 % méně ve srovnání s rokem 2008. Export piva z České republiky zaznamenal poprvé v historii pokles. Vyvezlo se jej o 10,5 % méně než v roce 2008.

 

Pivovary i sladovny zaznamenaly v roce 2009 nižší pokles produkce, než se původně očekávalo

 

Domácí spotřeba piva zaznamenala výrazný posun od výčepních piv směrem k ležákům. Zatímco produkce výčepních piv pro domácí trh klesla o 10 %, ležáků se vyrobilo o necelých 5 % více. Konzumace nealkoholického piva v České republice zůstala v roce 2009 prakticky na stejné úrovni jako v roce předchozím. Poklesla po něm poptávka i v zahraničí.

 

„Tuzemské pivovarství je podobně jako jiná odvětví postiženo poklesem poptávky, i když to nelze říci o všech pivovarech. Projevuje se trend, na který upozorňujeme již po několik let - pozvolný, ale trvalý přesun ke kvalitnějším pivům, ležákům," uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS. „Po dlouhých letech úspěšného a rychle rostoucího exportu se projevil pokles zájmu o české pivo rovněž v zahraničí jako důsledek ekonomické recese. Pokles domácí konzumace piv je do jisté míry zesílen omezením počtu zahraničních návštěvníků, výrazné skupiny konzumentů piva v České republice, která podle našeho odhadu výrazně jeho vnitřní spotřebu ovlivňuje," dodal Jan Veselý.


reklama:

 

Domácí sladovny vyrobily v roce 500 387 t sladu, což je o necelých 3,8 % méně než v roce 2008. Pokračoval však růst exportu této suroviny a vyvezlo se celkem 238 789 t, tedy o více než 1,5 % ve srovnání s předchozím rokem. Jedná se o historicky druhý nejvyšší export českého sladu. Největší producentem sladu jsou Sladovny Soufflet ČR, které se na tuzemské produkci podílejí 69 % a na exportu 95 %. Tradičně nejvýznamnějšími odběrateli sladu z České republiky jsou Polsko, dále Rumunsko a Spolková republika Německo. Nově se mezi importéry českého sladu zařadilo Švýcarsko a nejdynamičtější nárůst dovozu od nás zaznamenalo Japonsko, které je za Velkou Británií šesté.

 

„Sladovnický sektor u nás je pochopitelně ovlivněn jednak poklesem poptávky po pivu na českém trhu, ale také změnou struktury piva, které se konzumuje, tedy přechodem na piva s nižší stupňovitostí," vysvětlil Ing. Richard Paulů, člen předsednictva ČSPS a generální ředitel Sladoven Soufflet ČR. „Pokles poptávky po sladu bude podle našich odhadů pokračovat také v letošním roce a ovlivní nejen cenu sladu, ale s největší pravděpodobností povede rovněž k další konsolidaci a restrukturalizaci tuzemských sladoven," doplnil Richard Paulů.

 

Zajímavý je vývoj na trhu obalů, především na domácím trhu. Poněkud překvapivě nejvyšší sestup zaznamenala spotřeba lahvového piva, kde pokles dosáhl výše téměř 10 %. Mnohem menší posun je patrný u piva v sudech, činil 4,5 %. Nejdynamičtější nárůst oproti roku 2008 zaznamenáváme u piva dodávaného na trh v PET lahvích, prodej byl více než 45krát vyšší. Vzestup zaznamenal prodej minisoudků, jejich objem je však ve srovnání s jinými obaly zanedbatelný.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

08.04.2010 - 20:27:03



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 7 plus 2 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

13.09.2011 - Postmixy šetří váš čas, prostor i peníze

Pokud řešíte zajištění přísunu chutných, čerstvých a osvěžujících nápojů pro ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.