GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.08.2019, svátek má Bartoloměj
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Želivský klášterní minipivovar bude po opravě vařit bylinné pivo

 

Želivský klášterní minipivovar bude po opravě vařit bylinné pivoŽelivský klášterní pivovar nabídne po rekonstrukci nová speciální piva. Bylinné pivo budou premonstráti připravovat podle historických receptů, vařit se bude například také pivo s příchutí borůvek, sdělil dnes ČTK provisor kláštera Jáchym Jaroslav Šimek. Roční produkce minipivovaru se zatím pohybovala do 300 hektolitrů. Nová varna, která začne fungovat koncem tohoto roku, bude mít kapacitu 500 hektolitrů.


    Produkce bude zaměřena hlavně na světlé čtrnáctistupňové pivo a na bylinnou specialitu. „V klášterní knihovně jsme našli ručně psaný recept z osmnáctého století na staré bylinné klášterní pivo, které budeme v upravené podobě vyrábět," přiblížil Šimek. Staletá pivovarská tradice v želivském klášteře byla obnovena v roce 2003, po šestadevadesáti letech. Zatím se tam vařily tři druhy piva - kromě klasického klášterního i medové a višňové.


    Výlučné právo vařit takzvané klášterní pivo mají historicky pouze pivovary v majetku církevních řádů nebo alespoň s jejich částečným majetkovým podílem, uvádí se v tiskové zprávě kláštera. Modernizace zařízení želivského pivovaru potrvá několik měsíců. Nové druhy piv se ale začínají vařit už nyní, a to ve spolupráci s jiným pivovarem. Ochutnat je budou moci návštěvníci kláštera, prodávat se budou také v obchodech na Vysočině.


    Minipivovary se v Česku rozvíjejí během posledních dvou desetiletí. V roce 1989 fungoval v zemi jediný, a to v Praze U Fleků. "V současné době jich je kolem 80 a počet roste. Je to celkem úspěšné podnikání," řekl Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. Malých provozů, jejichž roční produkce piva se pohybuje ve stovkách, nejvýše v několika tisících hektolitrů, je na Vysočině asi pět.

 

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
08.04.2010 - 20:37:27



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 9 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.