GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovar Zubr investoval 40 milionů do oprav ležáckých sklepů

 

Pivovar Zubr investoval 40 milionů do oprav ležáckých sklepů    Zhruba 40 milionů korun investoval v uplynulých třech letech přerovský Pivovar Zubr do rozsáhlé rekonstrukce ležáckých sklepů, ve kterých dozrává jeho produkce. Náklady na opravy, které by měly mimo jiné zlepšit kvalitu přerovského piva, dosáhnou 60 milionů korun. Rekonstrukce by měla skončit v roce 2012. ČTK to dnes sdělil ředitel pivovaru Pavel Svoboda.

 

    Přerovský závod nechal upravit ležácké tanky a vyměnit chladicí zařízení a rozvody. Sklepy se také dočkaly nového zařízení pro přesnou regulaci tlaku vznikajícího oxidu uhličitého, který ovlivňuje výsledné chuťové vlastnosti piva. "Z technologického hlediska je klíčová úprava vnitřních povrchů tanků. Umožňuje snadné a přitom důkladné čištění vnitřku tanků, čímž se zajistí potřebná sterilita prostředí před sudováním piva," uvedl Svoboda.

 

     Ležácké sklepy, které pivovar opravuje postupně po jednotlivých částech, patří k nejdůležitějším provozům pivovaru. Celoročně je v nich potřeba udržet stálou teplotu do tří stupňů Celsia. "Zrání ovlivňuje stabilizaci chuťových vlastností piva a je nejdelším procesem při výrobě. Pokud by při něm stoupla teplota, došlo by k negativnímu ovlivnění senzoriky a pivo by mohlo získat nežádoucí kvasničnou příchuť i vůni," upřesnil ředitel.

 

    Rekonstrukce ležáckých sklepů zvýší podle něj kvalitu produkce Zubru a bude mít také pozitivní ekologický dopad. "Původní chladicí médium solanku vhodně nahradil ekologický glykol, který na rozdíl od solanky nevyžaduje speciální likvidaci," uvedl Svoboda.

 

   Pivovar Zubr vystavil loni stejně jako v roce 2008 zhruba 265.000 hektolitrů piva. Přerovský závod je členem skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav každoročně činí do jednoho milionu hektolitrů piva.




 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
19.04.2010 - 10:32:27



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 1 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.