GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.11.2018, svátek má Nikola
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovary v době poklesu poptávky vsadily na jedenáctky

 

Pivovary v době poklesu poptávky vsadily na jedenáctky   Tuzemské pivovary, které od loňska kvůli hospodářské krizi bojují s poklesem poptávky, se nepříznivý trend snaží zvrátit uváděním nových jedenáctistupňových piv na tuzemský trh. Zatímco produkce výčepních piv pro český trh loni klesla o desetinu, tak ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008. Podle odborníků přitom v Česku roste zejména obliba právě jedenáctistupňových piv.


    Nové jedenáctistupňové pivo své hlavní značky Staropramen letos na jaře poprvé začaly vařit Pivovary Staropramen, které jsou druhým největším producentem piva v Česku. Staropramen 11, nový ambiciózní hráč na rostoucím trhu jedenáctek, se na pulty obchodů dostane koncem dubna. Od května se s ním spotřebitelé setkají také v českých restauracích, hospodách a barech, sdělil dnes ČTK mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.


    K podobnému kroku se loni rozhodl také Budějovický Budvar, který po desítce Pardál začal prodávat nové jedenáctistupňové pivo Pardál Echt, které má podpořit růst prodeje. V novodobé historii je to poprvé, co českobudějovický pivovar vstoupil do kategorie jedenáctistupňových piv. 


    Jedenáctka je vlastně takový kompromis pro spotřebitele, pro kterého se zdá být desítka příliš slabá a dvanáctka příliš silná, uvedl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. Dodal, že značka Pardál je prioritně určená pro domácí trh, neboť segment jedenáctistupňového piva je fenomén hlavně v ČR.


    Pardubický pivovar Pernštejn mezi letošní novinky, pomocí kterých chce zvýšit odbyt, zařadil jedenáctku Ozzobír inspirovanou postavou Ozzáka v podání Martina Dejdara v sitcomu Comeback televize Nova. Nyní je k dostání v lahvích ve firemních prodejnách, postupně by se měl prodej rozšířit do sítě velkoprodejen, po zahájení výroby sudového piva v červnu i do restaurací.


    Pivovary, které jedenáctistupňové pivo mají tradičně v nabídce, potvrzují rostoucí zájem českých zákazníků o tento ležák. Prodej se každoročně zvyšuje. Na celkovém výstavu pivovaru Holba se jedenáctka Šerák podílí už více než polovinou, řekla dnes ČTK mluvčí pivovaru Holba v Hanušovicích na Šumpersku Hana Matulová. Rostoucí obyt jedenáctky hlásí také přerovský pivovar Zubr.


reklama:


    Pivovary proto jedenáctistupňovým pivům přikládají mnohem větší důležitost než dříve. Do jedné z nejstarších a nejprestižnějších soutěží pivních výrobků v Česku - Pivexu se letos po letech vrátila zvláštní cena právě pro jedenáctistupňová piva. Organizátory k tomu přiměla stoupající obliba těchto výrobků mezi milovníky piv a četné podněty od samotných pivovarů.


    Pivovary sdružené v Českém svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) loni vyrobily o 5,9 procenta méně piva než v roce 2008. Celkový pokles výroby zhruba odpovídal snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu; export tak meziročně klesl poprvé v historii České republiky. Absolutní čísla, zahrnující také výsledky pivovarů, které nejsou členy svazu, by měla být k dispozici v červenci.


    Domácí pivovary předloni vyrobily 19,81 milionu hektolitrů piva, což byl druhý nejvyšší výstav v historii po rekordním roce 2007. Pivovary nezačleněné do ČSPS ročně vyrobí zhruba 800.000 hektolitrů.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
30.04.2010 - 14:50:11



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 3 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.