Tuzemské pivovary, které od loňska kvůli hospodářské krizi bojují s poklesem poptávky, se nepříznivý trend snaží zvrátit uváděním nových jedenáctistupňových piv na tuzemský trh. Zatímco produkce výčepních piv pro český trh loni klesla o desetinu, tak ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008. Podle odborníků přitom v Česku roste zejména obliba právě jedenáctistupňových piv.
Nové jedenáctistupňové pivo své hlavní značky Staropramen letos na jaře poprvé začaly vařit Pivovary Staropramen, které jsou druhým největším producentem piva v Česku. Staropramen 11, nový ambiciózní hráč na rostoucím trhu jedenáctek, se na pulty obchodů dostane koncem dubna. Od května se s ním spotřebitelé setkají také v českých restauracích, hospodách a barech, sdělil dnes ČTK mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.
K podobnému kroku se loni rozhodl také Budějovický Budvar, který po desítce Pardál začal prodávat nové jedenáctistupňové pivo Pardál Echt, které má podpořit růst prodeje. V novodobé historii je to poprvé, co českobudějovický pivovar vstoupil do kategorie jedenáctistupňových piv.
Jedenáctka je vlastně takový kompromis pro spotřebitele, pro kterého se zdá být desítka příliš slabá a dvanáctka příliš silná, uvedl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. Dodal, že značka Pardál je prioritně určená pro domácí trh, neboť segment jedenáctistupňového piva je fenomén hlavně v ČR.
Pardubický pivovar Pernštejn mezi letošní novinky, pomocí kterých chce zvýšit odbyt, zařadil jedenáctku Ozzobír inspirovanou postavou Ozzáka v podání Martina Dejdara v sitcomu Comeback televize Nova. Nyní je k dostání v lahvích ve firemních prodejnách, postupně by se měl prodej rozšířit do sítě velkoprodejen, po zahájení výroby sudového piva v červnu i do restaurací.
Pivovary, které jedenáctistupňové pivo mají tradičně v nabídce, potvrzují rostoucí zájem českých zákazníků o tento ležák. Prodej se každoročně zvyšuje. Na celkovém výstavu pivovaru Holba se jedenáctka Šerák podílí už více než polovinou, řekla dnes ČTK mluvčí pivovaru Holba v Hanušovicích na Šumpersku Hana Matulová. Rostoucí obyt jedenáctky hlásí také přerovský pivovar Zubr.
Pivovary proto jedenáctistupňovým pivům přikládají mnohem větší důležitost než dříve. Do jedné z nejstarších a nejprestižnějších soutěží pivních výrobků v Česku - Pivexu se letos po letech vrátila zvláštní cena právě pro jedenáctistupňová piva. Organizátory k tomu přiměla stoupající obliba těchto výrobků mezi milovníky piv a četné podněty od samotných pivovarů.
Pivovary sdružené v Českém svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) loni vyrobily o 5,9 procenta méně piva než v roce 2008. Celkový pokles výroby zhruba odpovídal snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu; export tak meziročně klesl poprvé v historii České republiky. Absolutní čísla, zahrnující také výsledky pivovarů, které nejsou členy svazu, by měla být k dispozici v červenci.
Domácí pivovary předloni vyrobily 19,81 milionu hektolitrů piva, což byl druhý nejvyšší výstav v historii po rekordním roce 2007. Pivovary nezačleněné do ČSPS ročně vyrobí zhruba 800.000 hektolitrů.
Autor: ČTK
30.04.2010 - 14:50:11
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...