GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

K Brewery neplánuje další nákupy, zaměří se na využití kapacit

 

Logo K BreweryPivovarnická společnost K Brewery Group v příštích dvou letech nechystá koupi dalších pivovarů, ale chce se zaměřit na využití současných kapacit. V případě zajímavé nabídky však nevylučuje, že by se skupina mohla rozrůst. ČTK to dnes řekl generální ředitel společnosti Zdeněk Radil. Zatím posledním plnohodnotným členem K Brewery Group by se v březnu měl stát pivovar Černá Hora, v loňském roce se skupina zajímala také o Pivovary Staropramen.

 


    K Brewery Group v současné době plně vlastní šest tuzemských menších pivovarů v Jihlavě, Protivíně, Vysokém Chlumci, Klášteře Hradišti nad Jizerou, Hlinsku v Čechách a Uherském Brodě. Skupina drží zatím polovinu černohorského pivovaru, dále 45procentní podíl v pivovaru Svijany a je spoluvlastníkem pivovaru Rohozec a náchodského Primátoru.
    Výroba sedmi podniků včetně pivovaru Černá Hora dosáhla v roce 2008, kdy vystupovaly ještě samostatně, celkem téměř 900.000 hektolitrů. To by skupinu řadilo přibližně na úroveň společnosti PMS Přerov, která je pátým největším tuzemským výrobcem piva. Loňské výrobní výsledky oboru dosud nejsou známy.

 


    Podle Radila chce firma v blízké budoucnosti především naplnit své současné výrobní kapacity. "Když někdo přijde s lákavou nabídkou, tak se na to podíváme," připustil Radil. Firma plánovala v příštích pěti letech investice v řádu stovek milionů korun. Současná situace na pivním trhu, kdy obor očekává za loňský rok zhruba desetiprocentní propad prodejů, který se v po novoročním zvýšení cen piva nejspíše ještě prohloubí, však možná donutí K Brewery odvážné plány přehodnotit.

 


reklama:

 


    Většinový majitel svijanského pivovaru, společnost LIF Trade nedávno nabídl K Brewery, že její podíl odkoupí. "K dohodě ale zatím nedošlo," řekl dnes ČTK předseda představenstva LIF Trade Miroslav Kučera. Dohoda zatím vázne na vysoké ceně, kterou menšinový vlastník požaduje. "Paradoxně doplácíme na to, že firma tak prosperuje," poznamenal Kučera. Podle dobře informovaného zdroje z pivovarského prostředí by mohla K Brewery liberecké společnosti svůj podíl ve Svijanech přenechat výměnou za její podíl v náchodském pivovaru.

 


    Pivovarnická skupina se loni zajímala také o koupi Pivovarů Staropramen. Pražskou společnost nakonec od pivovarů Anheuser-Busch InBev koupila investiční společnosti CVC Capital Partners v balíku s dalšími pivovary ve východní Evropě.
    Situaci domácích pivovarů v současné době komplikuje novoroční zvýšení spotřební daně ze zlatavého moku o třetinu. Spolu se zvýšením DPH by mohlo být zejména pro některé malé nezávislé pivovary v současné nepříznivé ekonomické situaci likvidační. Podle Radila mají až čtyři malé tuzemské pivovary stojící mimo K Brewery v současné době vážné existenční problémy, které by mohly vést až k jejich krachu.

 


    Poslanecká sněmovna se nyní zabývá senátním návrhem, podle nějž by měla být sazba spotřební daně u piva opětovně snížena na loňskou úroveň.

 


    Majoritní podíl ve skupině K Brewery má majitel luhačovických lázní a řady dalších firem Martin Burda společně s finančníkem Grzegorzem Hótou. Generální ředitel Radil, stejně tak jako podnikatelka Eva Kropová jsou minoritními spoluvlastníky.

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
19.01.2010 - 14:12:29



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 2 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.