GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Ve Zlínském kraji přibývá domácích pivovarů

 

Ilustrační fotoVe Zlínském kraji roste počet malých domácích pivovarů. Zatímco ještě před lety nebyly příliš k vidění, nyní je v každém okrese alespoň jeden. Většina z nich pivo prodává ve svých vlastních hospodách. Lidé mohou lahodný mok ochutnat přímo z půllitru či si jej odnést domů v plastových lahvích. Podle sládků, které dnes oslovila ČTK, se takové pivo stává u zákazníků stále oblíbenější a oslovuje zejména mladé lidi a ženy.

 


    Restaurační minipivovary ve Zlínském kraji nabízejí pivo různé chuti a stupně. Například jeden z nejznámější v regionu Valášek ze Vsetína zákazníkům nabízí kvasnicový ležák světlý, tmavý, řezaný. Oblíbené jsou i příchutě, jako například kávová, mandlová, višňová či borůvková. "V České republice je asi 70 malých pivovarů, ale kvalita jejich produktů je velmi rozdílná. Pivo vaříme sedm let a do podvědomí lidí se začínáme dostávat až nyní, kdy se o minipivovarech stále více mluví. Je běžné, že si lidé zavolají, ať jim nachystáme do PVC lahví ten a ten druh, že si za chvíli přijedou," řekl sládek minipivovaru Valášek Jan Dohnal.

 


    Více než deset let vaří pivo také v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. Nedávno zahájil zkušební provoz také minipivovar v Kroměříži na Velkém náměstí. Nefiltrovaná a nepasterizovaná piva podnik vyrábí přímo v restauraci a přilehlých prostorech. Čepuje zatím jedenáctku světlou, dvanáctkou polotmavou a osmnáctkou tmavou. Ostrý provoz chtějí majitelé zahájit v únoru.

 


reklama:

 


    Rostoucí oblibu minipivovarů potvrdil i vedoucí pivovaru Bonver z Valašského Meziříčí Bruno Bednář. Výrobu klasických nepasterizovaných piv podnik zahájil v roce 2004. "Ze začátku to byl problém, protože každý věřil více zajetému velkému pivovaru než malému. Každý se opírá o tradici. Dnes to ale už není pravda a nedá se o tradici hovořit, protože velké pivovary jsou prodané. Už nevaří sládkové ale ekonomové," podotkl. Pod značkou BON si lidé mohou koupit světlou desítku, světlý ležák a tmavý ležák speciál.

 


    Dva roky funguje pivovar v Sazovicích na Zlínsku, který chmelový mok vaří pod značkou Zlínský švec. Pivovar prozatím funguje na nekomerční bázi a sládkové vaří pivo pouze pro rodinné příslušníky, přátele. Případní zájemci jej však mohou po dohodě ochutnat přímo v prostorách pivovárku, kde se nachází malé posazení. Pivovar se zatím věnuje pouze výrobě světlého výčepního piva, světlého ležáku a polotmavého ležáku.

 


    Podle dnes oslovených sládků je ale konkurence stále větší a množství prodaného piva, přes rostoucí počet pivních fajnšmekrů, záleží nejen na počasí, ale v případě pivních festivalů i na zázemí, které zákazníkům poskytnou. Malé podniky si často nemohou dovolit velké stany, ve kterých se prezentují velké pivovary. "Majitel musí mít hodně pevné nervy, aby to s námi ustál, a k pivu musí mít vztah, jinak bychom tady už nebyli," dodal Bednář.

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
20.01.2010 - 16:12:36



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 9 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.