GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Český pivní trh bohatne, nabídka speciálních piv se rozšiřuje

 

Pivovarský klub Karlín, foto Aleš DočkalNabídka na českém pivním trhu trvale roste. Objevují se nová piva z produkce průmyslových pivovarů nebo minipivovarů. Zatímco v roce 2004 se na trhu v gastronomických zařízeních od hospod po luxusní restauranty a ve všech druzích obchodů pro milovníky piva vyskytovalo přibližně 470 značek piv, z nich kolem 80 bylo piv speciálních. V loňském roce se nabídka zvýšila na téměř 650 značek piv, mezi nimi mohl konzument ochutnat více než 110 speciálních piv. Výstav speciálních piv dosáhl vrcholu v roce 2005, kdy se jich vypilo 210 000 hl. V následujícím roce došlo k výraznému poklesu na 88 tisíc hektolitrů, od té doby však jeho obliba i výstav roste. Očekává se, že loňský rok překoná úroveň roku 2008, kdy se uvařilo 104 000 hl speciálů. Přes tento růst zůstává pozice nejoblíbenějšího piva mezi konzumenty v České republice, spodně kvašeného ležáku českého typu, neměnná a preferuje ho velká většina 99,5 % konzumentů piva u nás. 

V této souvislosti je třeba uvést, že více než 95 % tohoto piva, tedy spodně kvašeného ležáku českého typu, patří do kategorií, které naše legislativa nazývá pivem výčepním a ležákem (stupňovitost 8-12,99 %)," uvedl Mgr. František Frantík, šéfredaktor měsíčníku Kvasný průmysl. „Ze zbývajících tvoří dvě třetiny piva nealkoholická, se sníženým obsahem cukru a lehká, pouze přibližně 1,5 % celkové produkce lze zařadit mezi piva speciální (stupňovitost 13 % a více)," dodal František Frantík. 

Na rostoucí nabídce speciálních piv se podílí 47 průmyslových pivovarů, které nabídly během posledních pěti let o 15 pivních speciálů víc. Nárůst se týká zejména minipivovarů, jejichž počet od roku 2004 vzrostl ze 48 na 77 a u nichž počet pivních speciálů stoupl ze 42 na 97 druhů a značek. Kromě toho výrazně vzrostla nabídka neobvyklých piv, kterými se rozumí např. ochucená nebo v našich podmínkách neobvyklou technologií vyráběná piva. Dnes je jich na trhu celkem 108. Výrazně také stoupl počet nealkoholických piv. U nich se za posledních 5 let nabídka rozšířila z 15 na dnešních 25, a především se dramaticky zvýšila jejich spotřeba a také stále výrazněji promlouvají do statistiky konzumovaného piva u nás. Zatímco v roce 2004 se jej u nás vypilo kolem 202 tisíc hl, očekává se, že v loňském roce výstav toho druhu piva přesáhne hranici 600 000 hl. 


reklama:

„Neočekávám výrazné změny v poptávce piva u nás ve prospěch pivních speciálů na úkor např. výčepního piva nebo ležáku," poznamenal Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Souhlasím ale s názorem, že sice pravděpodobně nedojde k významnému zvýšení objemu výroby těchto druhů piva, ale určitě poroste škála nabízených, a tedy i počet značek těchto piv. Důvodem bude kupříkladu fakt, že si v posledních letech tato piva již získala svůj okruh příznivců a že se stoupající životní úrovní obyvatel poroste poptávka také po exkluzivnějších výrobcích, mezi něž pivní speciály určitě patří," doplnil Jan Veselý. 

Speciální a neobvyklá piva už mají rovněž své soutěže. Již po tři roky se koná první jarní sobotu Jarní cena českých sládků, které se účastní okolo 30 minipivovarů s více než 120 pivy ve více než 10 kategoriích. Pro klasické pivovary byla v září 2009 uspořádána soutěž speciálních a neobvyklých piv Znojemský hrozen, kde bylo 26 specialit hodnoceno zcela novým způsobem šitým na míru pivům, z nichž s nadsázkou každé tvoří samostatnou kategorii. Podobně tomu bude i letos, kdy se v rámci gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2010 bude konat již druhý ročník soutěže neobvyklých a speciálních piv. 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: CSPAS, foto Aleš Dočkal, Pivovarský Klub
21.01.2010 - 07:36:55



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 3 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.