Nabídka na českém pivním trhu trvale roste. Objevují se nová piva z produkce průmyslových pivovarů nebo minipivovarů. Zatímco v roce 2004 se na trhu v gastronomických zařízeních od hospod po luxusní restauranty a ve všech druzích obchodů pro milovníky piva vyskytovalo přibližně 470 značek piv, z nich kolem 80 bylo piv speciálních. V loňském roce se nabídka zvýšila na téměř 650 značek piv, mezi nimi mohl konzument ochutnat více než 110 speciálních piv. Výstav speciálních piv dosáhl vrcholu v roce 2005, kdy se jich vypilo 210 000 hl. V následujícím roce došlo k výraznému poklesu na 88 tisíc hektolitrů, od té doby však jeho obliba i výstav roste. Očekává se, že loňský rok překoná úroveň roku 2008, kdy se uvařilo 104 000 hl speciálů. Přes tento růst zůstává pozice nejoblíbenějšího piva mezi konzumenty v České republice, spodně kvašeného ležáku českého typu, neměnná a preferuje ho velká většina 99,5 % konzumentů piva u nás.
„V této souvislosti je třeba uvést, že více než 95 % tohoto piva, tedy spodně kvašeného ležáku českého typu, patří do kategorií, které naše legislativa nazývá pivem výčepním a ležákem (stupňovitost 8-12,99 %)," uvedl Mgr. František Frantík, šéfredaktor měsíčníku Kvasný průmysl. „Ze zbývajících tvoří dvě třetiny piva nealkoholická, se sníženým obsahem cukru a lehká, pouze přibližně 1,5 % celkové produkce lze zařadit mezi piva speciální (stupňovitost 13 % a více)," dodal František Frantík.
Na rostoucí nabídce speciálních piv se podílí 47 průmyslových pivovarů, které nabídly během posledních pěti let o 15 pivních speciálů víc. Nárůst se týká zejména minipivovarů, jejichž počet od roku 2004 vzrostl ze 48 na 77 a u nichž počet pivních speciálů stoupl ze 42 na 97 druhů a značek. Kromě toho výrazně vzrostla nabídka neobvyklých piv, kterými se rozumí např. ochucená nebo v našich podmínkách neobvyklou technologií vyráběná piva. Dnes je jich na trhu celkem 108. Výrazně také stoupl počet nealkoholických piv. U nich se za posledních 5 let nabídka rozšířila z 15 na dnešních 25, a především se dramaticky zvýšila jejich spotřeba a také stále výrazněji promlouvají do statistiky konzumovaného piva u nás. Zatímco v roce 2004 se jej u nás vypilo kolem 202 tisíc hl, očekává se, že v loňském roce výstav toho druhu piva přesáhne hranici 600 000 hl.
„Neočekávám výrazné změny v poptávce piva u nás ve prospěch pivních speciálů na úkor např. výčepního piva nebo ležáku," poznamenal Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Souhlasím ale s názorem, že sice pravděpodobně nedojde k významnému zvýšení objemu výroby těchto druhů piva, ale určitě poroste škála nabízených, a tedy i počet značek těchto piv. Důvodem bude kupříkladu fakt, že si v posledních letech tato piva již získala svůj okruh příznivců a že se stoupající životní úrovní obyvatel poroste poptávka také po exkluzivnějších výrobcích, mezi něž pivní speciály určitě patří," doplnil Jan Veselý.
Speciální a neobvyklá piva už mají rovněž své soutěže. Již po tři roky se koná první jarní sobotu Jarní cena českých sládků, které se účastní okolo 30 minipivovarů s více než 120 pivy ve více než 10 kategoriích. Pro klasické pivovary byla v září 2009 uspořádána soutěž speciálních a neobvyklých piv Znojemský hrozen, kde bylo 26 specialit hodnoceno zcela novým způsobem šitým na míru pivům, z nichž s nadsázkou každé tvoří samostatnou kategorii. Podobně tomu bude i letos, kdy se v rámci gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2010 bude konat již druhý ročník soutěže neobvyklých a speciálních piv.
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: CSPAS, foto Aleš Dočkal, Pivovarský Klub
21.01.2010 - 07:36:55
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...