GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

 Bernard letos očekává rekordní výstav přes 200.000 hl piva

 

pivovar BernardRodinný pivovar Bernard v Humpolci očekává za letošní rok rekordní výstav přes 200.000 hektolitrů piva. V meziročním porovnání stoupne prodej přibližně o osm procent, řekl dnes ČTK mluvčí podniku Zdeněk Mikulášek. Ke zlepšení ročních výsledků podle něj přispělo zachování tradiční výroby piva, zvýšení obchodních aktivit i růst zájmu o nealkoholické druhy piva.
    Pro celkový výsledek budou důležité i poslední dva měsíce roku. "Vánoce jsou pro pivovarníky takzvaným malým létem, je to vlastně druhý vrchol sezony," vysvětlil mluvčí. Prodej piva v této době bývá i o pětinu lepší než v dalších zimních měsících.
    Celková letošní očekávání podniku vycházejí z dosavadních výsledků. Od ledna do konce září bylo uvařeno 157.000 hektolitrů piva, což představuje meziroční zvýšení o 9,3 procenta. Odhad ročních tržeb pivovar nezveřejnil. Za tři čtvrtletí převýšily tržby za pivo 274 milionů Kč, zatímco loni ve stejném období to bylo 245 milionů.
    Bernard vykazuje růst výroby přes hospodářskou krizi, kvůli níž v Česku podle Mikuláška produkce piva zřejmě asi o desetinu klesla. "Přesto zůstáváme v hodnocení opatrní, protože příští rok bude velice složitý, a to nejenom kvůli zvýšení spotřební daně a jednoprocentnímu zvýšení DPH," podotkl.
    Bernard vaří sedm druhů nepasterizovaného piva, dva druhy piv bez alkoholu a od letoška také osvěžující nápoj s chutí švestky. Nealkoholické pivo se Humpolci vyrábí od léta 2006; teď se již na celkové produkci pivovaru podílí 11 procenty. "Stali jsme se čtvrtým největším producentem nealko piv v ČR," poznamenal Mikulášek. Z celkového výstavu pivovaru se za hranicemi prodá 12 procent. Největší díl, zhruba 14.000 hektolitrů piva, směřuje podobně jako loni na Slovensko.
    Do modernizace výrobního zařízení letos Bernard investoval 24 milionů Kč. Investice se týkaly například kvasných tanků, varny a filtrace pro ovocné nápoje. Pivovar začal také využívat odpadní teplo z par. Další akce se chystají pro příští rok. V podniku pracuje 131 lidí.

 

 

 

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
10.12.2009 - 10:48:44



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 8 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.