GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

V Litomyšli vzniká minipivovar, bude třetí v kraji 

 


ilustrační fotoV Litomyšli na Svitavsku vzniká nový minipivovar. Bude třetím podnikem tohoto druhu v kraji. Začátky plánuje skromnější, hodlá uvařit 50 hektolitrů piva ročně, později až jednou tolik. Novinářům to řekl podnikatel Jiří Kohák. Ostatní dva pivovary vaří okolo 200 až 400 hektolitrů za rok.



"Základním produktem by měla být jedenáctka Bedřich, což je samozřejmě spojeno s litomyšlským rodákem Bedřichem Smetanou. Ne každý ví, že byl synem místního sládka a že byl jeho 11. dítě," řekl Kohák.



Podnikatel Kohák provozuje restauraci a veškerou produkci by rád nabídnul svým hostům. Větší objednávky na různé typy oslav a lahvové pivo by měly přijít na řadu až později, stejně jako další pivní speciality. Experimentovat se podle Koháka vyplatí.



Ještě než jaře hostům uvaří první pivo, učí se řemeslu sládka. Hodně informací už například načerpal v žambereckém pivovaru. Podnik z Orlickoústecka funguje od poloviny 90. let a ročně dodá zákazníkům přes 200 hektolitrů nefiltrovaného piva Žamberecký kanec a další stovky litrů chmelových lihovin a likérů.



"Jsme rodinný pivovar, nepotřebujeme navyšovat produkci. Mám své dva zaměstnance a těm vyrobím tolik piva, aby ho stihli prodat. Většinu prodáváme u nás v obchodě. Nejoblíbenější je ležák, speciální piva spíš kupují přespolní, kteří jedou kolem a dozvědí se o nás," řekl sládek a provozovatel žambereckého pivovaru Zdeněk Kalous.



Minipivovary jsou zpravidla rodinnou záležitostí a často zároveň provozují restauraci, která je hlavním odbytištěm. Stejně je tomu v Medlešicích u Pardubic, kde pivovar funguje od roku 2001, o dva roky později přibyla pivnice, kde se točí světlý a tmavý nefiltrovaný ležák.



"Pivovar zaměstnává jen jednoho člověka, víc lidí by neuživil," řekla Milena Chalupová z pivnice a pivovaru, který ročně vyprodukuje okolo 300 až 400 hektolitrů piva.


reklama:



Rodinné pivovary v Pardubickém kraji doplňují nabídku větších pivovarských podniků, hlineckého Rychtáře, pardubického Pernštejna a Měšťanského pivovaru v Poličce. Regionální pivovary na rozdíl od mnohem menších konkurentů ročně vyrobí desítky tisíc hektolitrů piva.



Pití piva nejen regionálních značek se od letoška znovu zejména kvůli vyšší spotřební dani prodraží. Pivovary na východě Čech zdražují o desítky haléřů až o korunu. Zdražovat se chystá i pivovar v Žamberku.



"Půllitr piva máme v průměru za 20 korun, lihoviny v průměru za 100 korun. Už jsme dlouho nezdražovali, takže chystáme navýšení cen asi o deset procent," řekl Kalous.

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
07.01.2010 - 08:45:35



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 3 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.