Již devátým ročníkem pokračuje v letošním roce soutěž pro studenty odborných učilišť, hotelových škol a dalších vzdělávacích zařízení zabývajících se odbornou přípravou číšníků, kuchařů a dalších profesí v cestovním ruchu. Tříčlenná družstva změří své síly nejprve v pěti regionálních kolech a z nich vzejdou účastníci finále o titul Princ výčepních. „Soutěží tříčlenná družstva a utkají se jak v samotném čepování piva, tak i vědomostním testu, který je zaměřen na pivo, jeho historii, správné uchovávání a čepování. Vítěze letošního ročníku budeme znát již v květnu,“ říká Josef Helebrant z Královského pivovaru Krušovice, který soutěž každoročně organizuje.
Posledního ročníku se zúčastnilo na 35 škol zaměřených na cestovní ruch a pro letošní rok to bude podobné. „Počet škol zapojených do soutěže zvyšuje její prestiž, protože se v ní potkávají nejdůležitější vzdělávací instituce v tomto oboru z celé republiky. Lze proto říct, že finále Prince výčepních slouží i jako porovnání kvality mezi všemi zúčastněnými školami,“ dodává Josef Helebrant. Podle něj je v posledních letech zhruba 17 škol, které jsou na velmi vysoké úrovni, a ve finále soutěže každoročně měří své síly.
Soutěžní kolo začne vědomostním testem s 10 otázkami zaměřenými na pivo. Poté následuje praktická část, kde má každý soutěžící za úkol natočit soutěžní třetinku v limitu 3 minuty. Odborná porota bude ve všech kolech podle Josefa Helebranta posuzovat v praktické části soutěže velmi přísně jak správnou míru piva, tak i výšku pěny a celkový postup při čepování. „Regionální kola se uskuteční v Opavě, Brně, Kladně, Karlových Varech a v Ústí nad Labem, začnou v polovině února a skončit by měla v dubnu. Závěrečné finále bude již tradičně hostit v květnu Královský pivovar Krušovice,“ říká Josef Helebrant. Vedle hlavní soutěže pro týmy bude odborná porota vyhlašovat i vítěze v kategorii jednotlivců, který získá cenu ředitele Královského pivovaru Krušovice.
Všichni účastníci soutěže získají drobné dárky. Vítězný tým ve finále pak získá pro svoji školu věcnou cenu – kompletní vybavení pro hostinské stoly (ubrusy, sklo, prostírání, tácky atd.) v hodnotě 12 tisíc korun.
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
22.02.2010 - 09:04:12
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...