GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Tankové pivnice se za patnáct let rozrostly šedesátkrát

 

 

Tankove pivnice se za patnact let rozrostly sedesatkratRozšíření tankoven v české republice je evropským fenoménem

Z někdejších 12 tankových hospod fungujících v ČR na začátku roku 1996 se jejich počet během 15 let zvýšil zhruba šedesátkrát. Dnes je u nás odhadem 740 tankových restaurací všech pivovarů a na prodejích čepovaného piva se podílejí asi jednou desetinou. Přibližně v 70 % z nich se čepují značky Plzeňského Prazdroje a z jejich tanků se už vypilo 770 milionů piv.

 

„Nikde jinde v Evropě a zřejmě ani na světě nedosahuje systém tankoven takového rozšíření a propracovanosti jako v ČR, kde tomu nahrává role piva jako národního nápoje. Důvody tohoto fenoménu jsou zdejší unikátní pivní kultura a s ní související skutečnost, že u nás je historickým zvykem mít na čepu jednu či jen několik málo značek piva," říká Daniel Janeček, manažer technického servisu Plzeňského Prazdroje.

 

Výhodou tanků je jistota, že je pivo uchováno v nejlepších podmínkách za konstantní teploty 7-10 °C. Pivo je v tanku uloženo v nepropustném polypropylenovém vaku (systém „bag-in-box"), při skladování a čepování pivo tak vůbec nepřichází do kontaktu se vzduchem ani stěnou tanku. Proto neoxiduje a zachovává si přirozené množství CO2 vzniklé během kvašení piva, které dodává správný říz. Tanky se instalují v pivnicích s velkou výtočí, což v kombinaci s technologickými výhodami zaručuje, že pivo z tanku je maximálně čerstvé.


Tankové pivo přináší řadu výhod provozovatelům restaurací - nepotřebují tolik místa jako na skladování sudů a nemusejí tak často odbíhat do sklepa narážet další sudy. Chlazení piva v tanku je energeticky úspornější, jednodušší je i zavážka cisternou. „Všechny tyto výhody má tankovna ale pouze pro hospody, které mají relativně velkou výtoč, což znamená hodně pravidelných zákazníků. Pro ostatní hospody jsou ideální klasické pivní sudy, které zná většina českých pivařů. Pokud je pivo dobře skladováno a ošetřeno, pak je pivo ze sudu k nerozeznání od piva tankového," doplňuje Daniel Janeček.


Jak vypadá „tankovna"


V typické tankové pivnici jsou 3-4 nerezové tanky v chlazeném boxu. Tanky umístěné za skleněnou stěnou jsou často zpestřením interiéru. Zvlášť oblíbené tankové provozovny dokáží měsíčně vyčepovat hodně přes 100 hektolitrů piva. Nejvíce tankoven s tak velkou výtočí je v Praze, absolutním rekordmanem je smíchovský Restaurant Anděl, z jehož tanků se ročně vypije přes 2500 hektolitrů ležáku Pilsner Urquell.


Od roku 1996 se v tankovnách vyčepovalo přes 3,8 milionu hl piv Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel či Radegast. Nejčastější značkou je Gambrinus, který čepují ve 342 tankovnách. Pilsner Urquell zase jako jediné české pivo vyráží v cisterně i na cestu přes hranice do jedné vídeňské a devíti slovenských tankových restaurací.


Zajímavosti z historie


První dva moderní pivní tanky se pokusně objevily v českých pivnicích už v roce 1994, ale až od roku 1996 lze hovořit skutečně o zavádění tankové technologie typu „bag-in-box" do českého pohostinství. Průkopníkem tankové technologie byly pivovary patřící do Plzeňského Prazdroje. Historicky první česká tankovna nového typu se objevila v plzeňské pivnici U Korbele s výčepním pivem Gambrinus.


V počátcích zavádění nových tankoven se našli i hospodští s konzervativním přístupem. Například Karel Hulata, majitel legendární pražské pivnice U Zlatého tygra, nejprve sám objížděl jiné pivnice, které již měly tanky nainstalovány, aby se přesvědčil, že modernější systém skladování a distribuce piva neovlivní vyhlášenou kvalitu jeho piva. Výhody nových pivních tanků si hospodští postupně uvědomovali a zájem o instalaci systému rostl.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

07.02.2011 - 09:29:35

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.