GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Profesionálové z restaurací pokračují v bojích o titul Hvězda výčepu

 

 

cepovani pivaLuxusní zájezd do Amsterodamu pro dvě osoby a finanční odměna ve výši 30 000 korun čekají na celorepublikového vítěze soutěže Hvězda výčepu, která se letos uskuteční už potřetí v řadě. O uvedené hodnotné ceny bude soutěžit třicítka nejlepších profesionálů z restaurací, hostinců a dalších provozoven, kteří do finále v Praze postoupí ze tří regionálních kol. První regionální kolo se v restauraci Větruše v Ústí nad Labem uskutečnilo minulý týden, dnes se o postup do pražského finále bojovalo v Královském pivovaru Krušovice.

 

Vítězem regionálního kola se v Krušovicích stal Roman Vyšata z restaurace Slovanka ve Stochově. Druhé místo obsadil Martin Strečok z provozovny U Čapoše v Mělníku.Třetí příčka patří Vlastimilu Rumíškovi z klubu a restaurantu El Mágico v Praze. Vítězové získali diplomy, finanční odměnu ve výši 5000, 3000 a 1000 korun a postoupili do celostátního finále v Praze. Spolu s nimi na finále Hvězdy výčepu 2011 pojedou soutěžící, kteří skončili na dalších sedmi místech za nimi.

 

 

Soutěž v regionálním kole měla stejně jako v minulosti tři části. V písemném testu soutěžící prokazují znalosti značky, produktů a pivovarů a správné péče o pivo. V další části mají příležitost prezentovat provozovnu, ve které působí. V praktické zkoušce pak čepují domácí pivní značky do sklenic s obsahem 0,3 a 0,5 litru a prémiovou značku Heineken do sklenice s obsahem 0,25 litru. „Odborná porota posuzuje správnou míru a výšku pěny a také vizuální vzhled natočeného piva. Hodnotí se i celkový dojem při čepování, tedy správná příprava pivního skla, způsob čepování i závěrečné servírování," přibližuje Hvězdu výčepu obchodní sládek Svatopluk Vrzala ze společnosti Heineken Česká republika, která soutěž pořádá. Jak dále S. Vrzala uvádí, správné čepování piva je důležité také proto, že přispívá k vyzdvižení charakteristických znaků piva, především pěnivosti a chuti. „Kvalitu piva primárně ovlivňují suroviny použité při výrobě a vlastní výrobní technologie, ale správné čepování a servírování přispívá k celkovému dojmu při jeho pití," uzavírá Svatopluk Vrzala.

 

 

Poslední regionální kolo se uskuteční příští středu 13. dubna v Pivovarské restauraci v Brně. Rozhodující finále, v němž absolutní vítěz obdrží prestižní titul Hvězda výčepu 2011, zájezd do Amsterodamu a finanční odměnu ve výši 30 000 korun pro sebe a dalších 30 000 korun pro provozovnu, se bude konat v restauraci Lidový dům V Praze-Kbelích 20. dubna letošního roku.

 

 

 

Historie pivovaru v Krušovicích sahá do hluboké minulosti. Jako jediná česká pivní značka byl pivovar po sto let ve vlastnictví české královské koruny, když jej v roce 1583 koupil král český a císař římský Rudolf II. Krušovičtí sládci pivo vaří bez přerušení téměř 430 let. Při výrobě používají ty nejlepší suroviny: žatecký chmel, křivoklátskou vodu a kvalitní odrůdy českých a moravských sladů. Krušovická piva se pravidelně umisťují na předních příčkách v degustačních soutěžích, mezi nejvýznamnější ocenění patří první místo pro Krušovice Černé na soutěži World´s Best Beers v Londýně. Do portfolia krušovického pivovaru dále patří světlé výčepní pivo Mušketýr vařené ze čtyřech druhů sladů, světlý Ležák, polotmavý 13° speciál Malvaz a především pořádná krušovická Desítka. V roce 2010 ji pro český trh uvařil vrchní sládek pivovaru Tomáš Kosmák společně s původním sládkem pivovaru Václavem Kloubem, a to podle původní krušovické receptury.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

12.04.2011 - 16:58:05

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.