GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Před 140 lety bylo ve Staropramenu uvařeno první pivo

 

 

historicka_varna_2-staropramenPivovar Staropramen má před sebou významný milník ve své historii. V neděli tomu bude přesně 140 let od uvaření první várky piva. Poprvé bylo totiž pivo v pivovaru na pražském Smíchově uvařeno 1. května roku 1871 pod dohledem tehdejšího sládka Františka Lešnera. Od té doby zdejší pivovarníci uvařili úctyhodných 108 milionů hektolitrů piva, tedy více než 21 miliard půllitrů. Pivo ze Staropramenu si mohou milovníci zlatavého moku vychutnat nejen v České republice, ale také v dalších 25 zemích světa. Největšími exportními trhy jsou Německo, Velká Británie, Švédsko a Slovensko.


„Tradice vaření piva, jedinečnost receptur a postupů předávaných z generace na generaci jsou spolu s pečlivým výběrem surovin základem úspěchu piv ze Staropramenu," říká vrchní sládek Zdeněk Lux. Staropramen si díky tomu dlouhodobě udržuje přízeň u spotřebitelů doma i v zahraničí, stejně jako u odborné veřejnosti. Jen v letošním roce reprezentanti pivovaru získali na obou doposud konaných pivních degustačních soutěžích první místa za Staropramen 11° a Staropramen Nealko a certifikát kvality za Staropramen Světlý.


Vznik a stavba samotného pivovaru na pražském Smíchově byla na tehdejší dobu rychlá. Akciová společnost byla založena v září 1869. Již v říjnu stejného roku dodal technik Gustav Noback plány, podle kterých se na pozemku o rozloze 18 000 m2 začal stavět komplex pivovarských budov. Jen rok na to začalo první ledování, sladování pak proběhlo v únoru 1871. První várka nového piva byla v pivovaru slavnostně uvařena a obřadně vysvěcena 1. května 1871. První pivo se prodalo nedlouho na to, 15. července 1871. V prvním roce pak pivovar uvařil 9 648 hektolitrů piva.


Pivovar Staropramen se postupně rozvíjel s rostoucí oblibou jeho piv. Z necelých deseti tisíc hektolitrů v prvním roce výroby jeho produkce narůstala až na dnešní více než dva miliony hektolitrů za rok, což z něj dělá druhý největší pivovar u nás.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

03.05.2011 - 10:08:35

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.