GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.05.2018, svátek má Jana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Nový hit pro podnikatele? Výstavba minipivovaru

 

 


ilustracni fotoV Česku už vaří pivo více než sto minipivovarů. Další rychle přibývají. Nejmenší výrobny už konkurují velkým. Zásobují i větší okolí.

 

Stavět minipivovary je hit. Tuzemské vyznavače regionálních značek piv čeká letos jejich nevídaný přírůstek. Celkový počet minipivovarů začátkem roku převýšil už stovku a letos podle odhadu Českomoravského svazu minipivovarů dalších zhruba 14 zahájí provoz.


"Každá obec mívala svůj pivovar a tradice se nyní částečně obnovuje. Vlastní pivovar chce mít také víc restaurací, které tím zvyšují svou atraktivitu," vysvětluje nebývalý zájem Jan Šuráň, prezident nedávno ustanoveného Českomoravského svazu minipivovarů a spolumajitel společnosti Pivo Praha. Letos už zahájil provoz například minipivovar Antoš ve Slaném, litoměřický Minipivovar Labuť, v nejbližších dnech startuje malý pivovar v Jihlavě.


"Přibývá lidí, kteří jsou ochotni utratit víc peněz za piva z regionu," připomíná další zástupce svazu Jan Kočka, majitel minipivovaru Kocour Varnsdorf. Nejde ale jen o restaurace nebo vesnické či městské pivovary. Podnikatel Ladislav Sás, který před lety otevřel svůj první minipivovar Permon v Lomnici na Sokolovsku a druhý posléze v samotném Sokolově, buduje letos další. "Roste nám prodej po širokém okolí. V sudech, PET lahvích i skleněných lahvích. Už přes polovinu produkce dáváme na volný trh," říká Sás.


Investice zhruba kolem osmi milionů korun se vyplatí zejména ve spojení pivovaru s restaurací. Sládci a firmy, které minipivovary staví - například Destila, Pacovské strojírny, Pivo Praha, nemají o zakázky nouzi. "Zhruba dvakrát týdně se objeví nějaká poptávka," říká například Karel Dvořák, jednatel společnosti Destila, ve které stavba a dodávky pivovarů - včetně těch do zahraničí - tvoří polovinu z více než stomilionového obratu. Minipivovary s roční produkcí zhruba do pěti tisíc hektolitrů se nemohou rovnat gigantům s řádově statisíci až několika miliony uvařených hektolitrů. Jejich odbyt ale klesá - loni zhruba o šest procent.


Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven sdružujícího největší i menší firmy na trhu, odhaduje, že v brzké budoucnosti dosáhne počet minipivovarů dvou set. "Jejich celková produkce se blíží 200 tisícům hektolitrů. A to už představuje produkci jednoho průmyslového pivovaru, jako je třeba Bernard," říká Veselý.


Giganty typu Plzeňského Prazdroje se i tak nemusejí bát masového nárůstu produkce minipivovarů, jejich podíl ve srovnání s loni uvařenými celkem 17 miliony hektolitrů je nadále jen zlomkem. Ale stále více konkurují rozmanitostí značek. Minipivovary většinou také prodávají svá piva dráže, než kolik stojí většinová produkce velkých značek. A právě vyšší cena a počet lidí, kteří ji jsou ochotni zaplatit, limituje podle Veselého počet minipivovarů v Česku.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
09.05.2011 - 12:32:13

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

11.05.2018 - Naši vinaři přivážejí 57 medailí z New Yorku

Moravští a čeští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Great American ...

25.08.2011 - Pavel Tvaroh

Jmenuje se Pavel Tvaroh a je z Meziboří. Najít jeho ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.