GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Obří velkokapacitní tanky zamíří v noci na pátek do pivovaru. Kvůli velikosti se bude zvedat elektrické vedení a troleje

 

 

Dva nové velkokapacitní tanky (CKT) začne koncem tohoto týdne instalovat odborná firma přímo v areálu pivovaru Starobrno na Mendlově náměstí v Brně. Množství velkokapacitních tanků, sloužících k hlavnímu kvašení piva, tak vzrostl na dvaadvacet. Nadměrný náklad dorazí do pivovaru z Bratislavy po dálnici v noci na pátek.

 

 

ilustracni foto

 

 

Cylindrokonické tanky úctyhodných rozměrů byly vyrobeny v Německu. Pak lodí putovaly po Dunaji do Bratislavy. Odtud pojede nadměrný náklad v noci na pátek po dálnici do Brna. V samém závěru trasy, přímo na Mendlově náměstí, se přihlížejícím zvědavcům naskytne nevšední podívaná. „Tank má rozměry 22 x 5,5 metru, takže jeho doprava po souši pochopitelně není jednoduchá. Všichni Brňané vědí, že pivovar Starobrno stojí na Mendlově náměstí, tedy místě dopravního uzlu, protkaného elektrickým vedením a trolejemi. Proto se dojezd tanků uskuteční v noci," přiblížil závěr cesty manažer a vrchní sládek pivovaru Tomáš Pluháček. Najatá specializovaná firma má za úkol odstraňovat nadměrnému nákladu vše, co mu stojí v cestě - zejména snímat či zvedat troleje a po projetí nákladu je vracet zpět na místo. Poslední kilometrovou část trasy mířící do bran pivovaru nadměrný náklad podle odhadů pojede tři až čtyři hodiny.

 

Samotná instalace tanků začne v areálu starobrněnského pivovaru za pomoci dvou jeřábů v pátek.

 

CTK tanky značky ZIEMANN mají objem 4, 5 tisíce litrů. Celonerezové izolované tanky slouží ke kvašení piva. „Kvašení v těchto nádobách je jednou z fází výroby starobrněnského piva, při níž používáme pouze nejkvalitnější suroviny. Do cylindrokonických tanků se po zkvašení spodními pivovarskými kvasnicemi přivádí zchlazená a provzdušněná mladina. Při hlavním kvašení se mění zkvasitelné cukry na alkohol a CO2. Hlavní kvašení trvá od sedmi do devíti dnů, záleží na typu piva," přibližuje tu fázi výroby piva, která probíhá v tancích, vrchní sládek Tomáš Pluháček. „Používání moderních technologií v pivovaru, k nimž patří i cylindrokonické tanky, pivu prospívá. Zajišťuje totiž jeho vyrovnanou chuťovou (senzorickou) a mikrobiologickou kvalitu. Spojujeme tak tradiční metody a postupy výroby piva a vymoženosti dnešní moderní doby," dodává Tomáš Pluháček.

 

Než cylindrokonické tanky začnou sloužit svému účelu, musí projít časově náročnou instalací včetně zapojení a izolace. Pak musí tanky vyhovět přísným zkouškám tlaku a těsnosti. Předpokládá se, že do zkušebního provozu budou uvedeny 15. července. Dnes ve starobrněnském pivovaru zatím funguje 20 CKT tanků.

 


Pivovar Starobrno patří k nejmodernějším podnikům svého druhu v Evropě. Od roku 2008 je zde v provozu nová varna, od roku 2010 přímo v areálu funguje i linka na výrobu a stáčení piva do 1,5 litrových Maxilahví - obalů ze speciálního plastu, vyvinutých speciálně pro pivo. Díky existenci linky, zatím jediné v České republice, se pivovaru Starobrno za rok 2010 poprvé v historii podařilo překonat hranici 1 milionů hektolitrů piva, vyrobených za kalendářní rok. V čele pivovaru v současnosti stojí manažer a vrchní sládek Tomáš Pluháček. Starobrno vyrábí tradiční výčepní piva (světlé, černé, řezák), ležák, pivní speciál Baron Trenck, nefiltrovanou kvasnicovou třináctku a unikátní speciální Zelené pivo. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší jedenáctistupňové Médium. Piva z portfolia starobrněnského pivovaru se pravidelně umisťují na předních příčkách v degustačních soutěžích.

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

16.06.2011 - 09:49:47

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.