Šestý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender pokračoval dalším regionálním kolem. Převážně středočeští a východočeští barmani a výčepní plzeňského ležáku dnes soupeřili v benešovské restauraci KC Karlov. Vítězem se stal Jaroslav Učík z restaurace U Učíků ve Vrchlabí. Právě vítěz klání a další čtyři nejlepší si zajistili postup do celostátního kola, které se uskuteční v Plzni 4. srpna.
Čtvrteční odborářská stávka si vybrala daň i mezi účastníky soutěže, z nominovaných 32 nakonec do Benešova dorazilo 25 výčepních, z toho 5 žen. V porotě nechyběl loňský vítěz mezinárodního finále, úřadující mistr světa v čepování plzeňského piva Lukáš Svoboda.
„Soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se účastním už popáté, chyběl jsem jen v prvním ročníku. Dnes tu byla dobrá atmosféra a ostrá konkurence, včetně přísné poroty, která ale umí i ocenit, když se výčepnímu daří. Pokaždé se vracím ze soutěže pozitivně nabitý, ne všichni čeští štamgasti totiž umí svého výčepního do očí pochválit. V národním kole bych se chtěl dostat mezi tři nejlepší. Už pět let se snažím profesně se zlepšovat, Lukáš Svoboda je mi velkým vzorem i koučem zároveň," řekl vítěz kola Jaroslav Učík, majitel a šéf rodinné restaurace a jinak i velitel dobrovolných hasičů ve Vrchlabí 1.
Benešov přivítal nejlepší výčepní nejen ze středních ale i části severních a východních Čech. Další regionální kola probíhají v tomto týdnu v Plzni, Praze a Brně. I z nich postoupí vždy pět nejúspěšnějších. Společně tak utvoří elitní dvacítku, která se utká v Plzni 4. srpna v národním finále. S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získá vítěz pivo na rok zdarma a také možnost uvařit si společně se sládkem Václavem Berkou vlastní várku piva do své provozovny. Hlavní výhrou je ale samozřejmě možnost utkat se o celkový triumf v mezinárodním finále, které se koná letos na začátku října v Plzni a Praze.
„V tomto regionálním kole nás nejvíce zaujal Jaroslav Učík skromným, ale přesvědčivým vystupováním, perfektním načepováním piva a nadšením pro plzeňské pivo i pro vlastní restauraci, které dal i své jméno. Vloni také zvítězil v regionálním kole a věřím, že letos má velkou šanci v kole národním, rok od roku se totiž zdokonaluje," komentoval průběh soutěže v Benešově starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodal: „Pilsner Urquell Master Bartender je soutěž pro všechny ctižádostivé výčepní, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal skutečný mistr, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo, ale také charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj a znalosti o správné péči o pivo."
Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2011 se přihlásilo celkem 320 výčepních a barmanů z celé České republiky. Ještě před regionálními koly proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Do každého regionálního kola postoupilo vždy cca 30-35 nejlepších výčepních.
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender všem zájemcům otevírá nové možnosti. Titul nejlepšího výčepního je prestižní nejen pro jeho nositele, ale je i přínosem pro restauraci, kde jeho majitel působí. Prokazatelně zvedá tržby a zajišťuje zájem veřejnosti. Soutěž je výzvou také pro ženy. V loňské konkurenci dalších 250 výčepních z Čech, Moravy a Slezska se v národním kole probojovala na druhé místo Jana Zachariášová z brněnského VŠK Terč, a svým úspěchem vyvrátila předsudky, že je výčepnictví ryze mužskou záležitostí.
- Jaroslav Učík, restaurace U Učíků, Vrchlabí
- Tomáš Hrnčíř, Lokál U bílé kuželky, Praha 1
- Magdalena Zvěřinová, restaurace U Kovářů, Benešov
- Marek Macoun, Altánek café-cocktail BAR, Mladá Boleslav
- Jan Vřetionka, hotel Hvězda, Pec pod Sněžkou
17.06.2011 - 10:55:33
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...